Keď nedokážete zjesť ovocie v čerstvom stave, pretože sa ho urodilo viacej, je najlepším spôsobom ho uložiť na „horšie časy“. Teda zakonzervovať. Niečo sa dá sušiť, niečo naložiť, niečo zamraziť, z niečoho urobiť kompót alebo zatváraniny alebo urobiť lekvár. Nám sa toho roku urodilo celkom dosť čiernych ríbezlí, a keďže na výrobu vína nie som zariadený, spravili sme lekvár.




Čierne ríbezle sme pred rokmi postupne kúpili zopár sadeníc rôznych odrôd, a keďže sme leniví záhradkári a nechce sa nám kupovať zakaždým ďalšie sadenice, tak sme si vypestovali nové kríky z odrezkov vzniknutých z viac menej pravidelného rezu ríbezlí. Okrem pôvodného miesta pri severnom plote „starej“ záhrady sme ich rozšírili najprv do starého sadu pri jeho obnovovaní, kde sa im ušlo miesto opäť pri severnom plote na dolnom konci, tu sa zhromažďuje voda, postupujúca dole svahom.

Druhé miesto sme tiež osadili „odpadom“ z josty, čiernych aj červených ríbezlí a doplnili ho egreše, z ktorých dva boli direkt kúpené, samozrejme ostrihané 😉 A tak máme batériu štrnástich kríkov pri plote na mieste pred domom, kde pre inžinierske siete treba veľmi rozmýšľať, čo tam bude, a parkovisko tam byť teda nemôže.

Keďže tieto kríky sú vlastne len vlaňajšie a sú blízko pri dome, tak sme ich do lekváru nezahrnuli, plodov zatiaľ nie je tak veľa a radšej ich postupne konzumujeme na čerstvo. Nie sme totiž zástancovia praxe, že najskôr všetko zavariť a až čo zvýši, zjesť čerstvé. Skôr naopak 😉

Takže sme zo sadu na tri etapy postupne podonášali zrelé čierne bobuľky, prehnali ich mlynčekom na našu elektrinu a potom ju využili v elektrickej dvojplatničke, spolu s 10% podielom cukru toho bolo spomínaných 12 kilogramov zmesi. Po krátkom prevarení skončili v malých zatváracích pohárikoch. Pre istotu boli v elektrickej rúre nášho sporáka v pare sterilizované asi desať minút, aby vydržali na polici v komore.

Súvisiace:  Pôjdeme do väčšieho?

No ale rok tam nevydržia, to mám odskúšané. Do začiatku leta ich stihnem zjesť natreté na chlebe, spolu s jahodovým aj slivkovým lekvárom, uvidíme, či sa nám podarí toho roku aj černicový.



Podobné príspevky

Závora dvojitých dverí
Čo si budeme navrávať, žijeme v dobe, kedy sa...
Čítať ďalej
Aké sú výhody nových hydroizolačných emulzií?
Nie nadarmo sa vraví, aby sme stavali na pevných základoch....
Čítať ďalej
Pupenec už nie je problém
Pupenec je vytrvalá burina, strpčujúca život nejednému záhradkárovi. Akokoľvek sa...
Čítať ďalej
So špeciálnymi prípravkami vyčistíte zámkovú dlažbu rýchlo...
Zámková dlažba môže mať elegantný vzhľad, ale len dovtedy, kým...
Čítať ďalej
Jedna firma, ktorá vám zabezpečí oplotenie domu...
Oplotenie pozemku predstavuje nemalú investíciu. Podľa akých kritérií vybrať firmu,...
Čítať ďalej
Dielničku som doplnil o ďalší stolík
Hneď po kúpe záhrady pred dvomi rokmi sme začali...
Čítať ďalej