To bola otázka, ktorá zaujímala aj nás. Samozrejme, že záleží od odrody a aj od veku a veľkosti stromu. Keďže my sme náš prvý gaštan zasadili v roku 2016, nemohli sme očakávať úrodu na vrecia. Ale že to naberie taký spád, to sme nečakali ani v tých najodvážnejších snoch. Úroda rastie doslova geometrickým radom. Veď posúďte sami, ako sa to zmenilo za tie roky. O prvej úrode gaštanov som písal v tomto článku.
Vlani mal stromček sedem rokov a rodil piaty rok, aj napriek úmornému suchu a horúčavám. Celkom na ňom bolo 206 plodov s celkovou hmotnosťou 3 kilogramy. Teda priemerná hmotnosť plodov bola 15 gramov. Zhruba trojnásobná oproti bežným gaštanom v okolí. Radosť čistiť a ešte väčšia ochutnávať!
Pretože konáre narástli do veľkých dĺžok a boli doslova obsypané plodmi, stromček podstúpil rez, aby konáre zmocneli. No vyviazaniu sme sa nevyhli ani tento rok, ktorý bol úplne iný. Do konca mája bolo chladno a daždivo, potom síce bolo sucho, ale nie horúčavy.
Stromom sa u nás skrátka darí a ani gaštan Volou nebol výnimkou. V októbri začali zrelé plody vypadávať z nažiek na zem, okolie stromčeka som pre istotu ohradil mobilným oplotkom, náš psík vie by nezbedný 😉 Každý deň sme popadané gaštany zbierali a nechali osušiť, potom ich varili. Niektoré sme rovno zjedli, iné poputovali do mrazničky.
Tento síce patril tento deň k najväčším, rozhodne však nebol osamotený v miske, čo bol taký veľký.
Kým v minulé roky sa sem tam objavil v nažke popri dvoch zrelých plodoch jeden hluchý, tenký a plochý, tento rok bolo oveľa viac takých, kde v nažke bol jeden vyvinutý gaštan a dva „plocháče“. Napriek tomu sme pozbierali celkom 362 plodov. Tento rok ich zvážené nemáme, ale ak by sme brali do úvahu ten priemerný 15 gramový, sme takmer na päť a pol kile. Prinajmenšom.
Volou je deklarovaný ako samoopelivý a odolný. V sade sme vysadili ešte niekoľko gaštanov, sú medzi nimi kupované odrody aj gaštany, ktoré vyklíčili v tráve a boli presadené na vhodnejšie miesto. Tie „domáce“ zrejme začnú rodiť neskoršie a tiež majú v miestnych podmienkach životnosť tak 15 rokov, ale ak sa nám podarí každý rok vysadiť zopár gaštanov, tak nás ani ich choroba trápiť nebude. Bude čo pod zub a aj do piecky na kúrenie.