V záhrade to už býva tak, že nie je každý rok rovnaký, ako ten predchádzajúci. Raz je studená zima, inokedy suchá jar, raz je teplo v marci a chladno v júni, mrzne v apríli a v máji nosíme krátke tričká. A podľa toho to aj vyzerá s úrodou. Čoho je jeden rok veľa, toho druhý veľa nedozrie, a čoho bolo priemerne, bude budúci rok na rozdávanie. A tak sme si čerešní veľa neužili, zato moruší plné bruchá a o muchovníkoch môžem napísať to isté. A ešte plné poháriky.
Tak ako je to u nás so všetkým ovocím, aj moruší máme niekoľko odrôd a na niekoľkých miestach. Aby sme minimalizovali dopady sucha, tepla, mrazu aj lejakov a všetkého ostatného na našu celkovú úrodu. Lenže moruše rastú pomaly a tie nami zasadené ešte len začínajú dávať prvé plody a v malom množstve, tak na ochutnávku budúcej hojnosti chutí. Ale sme minulý rok kúpili pozemok, kde jedna celkom slušne veľká moruša už rastie a už vlani sme sa najedli drevených jahôd do sýtosti a tento rok sme na jar sledovali, či kvitne a či bude plodov aj tento rok dosť. A veru že bolo!
Na mnohé z nich dosiahneme zo zeme, ale najlepšie chutia tie zo zeme, lebo zo stromu spadnú len naozaj zrelé a tým pádom sladké plody. A tak sme každý deň popoludní zašli pod strom a pozbierali tie, čo dobre vyzerali a dali sa bez problémov zjesť. Mnoho ľudí má problém zjesť neumyté ovocie a ešte k tomu spadnuté zo zeme, ale ako inak si vybudujete imunitu, ako vystavením tela „nepriateľom“? A na otázku o možných parazitoch odpovedám protiotázkou: Vy nepestujete cesnak?
Veď cesnak sa oddávna jedol nie len pre špecifickú chuť, ale najmä pre schopnosť likvidovať vnútorných parazitov. Dokonca sa dával aj psom. Kdesi som zachytil štúdiu, že ale pre psov je cesnak jedovatý, preto im treba kupovať antiparazitiká u veterinára. V tej štúdii museli dať tomu psovi dvanásťnásobnú dávku, kým konečne zdochol.
Keď začali dozrievať prvé muchovníky, ihneď sme sa pustili do ochutnávania. Máme ich totiž veľa, a tiež rôzne odrody, takže našťastie nedozrievajú všetky naraz. A keď ich už bolo na kríkoch viacej, priateľka zobrala sterilizované poháriky a nabrala si na celú budúcu sezónu zatváranín do raňajok. Vydržia takto bez energie zakonzervované aj rok, veď ešte teraz má z vlaňajších malín, našťastie, lebo tých toho roku v prvej vlne veľa nebolo.
A tak aj keď nie je všetko ovocie, každý rok máme čo jesť, či už čerstvé alebo odložené na zimu či budúcu jar. To je výhoda veľkej záhrady, že sa tam zmestí veľa rôznych stromov.