osa Zatiaľ sú v záhradách len rozkvitnuté stromy a poletujú okolo nich len včely, ale keď dozreje sladké ovocie, začnú sa o to viac objavovať osy a sršne a budú sa chcieť dostať pod kožu sladkých plodov. Hrušky, broskyne či slivky sú tak silne poškodzované a začínajú hniť. Proti útokom maškrtného a bodavého hmyzu sa môžeme brániť aj inak, ako chemickým postrekom. Prírodný spôsob je nalákať ich na to, čo majú radi: na sladké.




Osy a sršne okrem toho, že poškodzujú úrodu ovocia, môžu byť nebezpečné svojím bodnutím pri našom oddychu v záhrade. Najmä ak sa okolo pohybujú malé deti. Repelenty nemusia byť účinné a chemické postreky rôznymi biolitmi nie sú efektívne. Oveľa účinnejší je odchyt ôs počas celej sezóny dozrievania ovocia.

Osvedčilo sa nám rozvešať po záhrade jedenapol litrové alebo dvojlitrové PET fľaše od rôznych minerálok či iných nápojov. Do nich dávame tak tretinu vody a v nej rozpustíme cukor. Obyčajný kryštálový cukor. Dve či tri polievkové lyžice nasypeme cez plastový kuchynský lievik a doplníme vodou. Osvedčilo sa do takéhoto sladkého roztoku vložiť zrelé či prezreté hrozno, kúsok broskyne či iného zrelého ovocia. Ak to celé začne kvasiť, nie je na škodu. Skôr to priláka hmyz.

osa

Samozrejme fľaše sú otvorené a na stromy či konštrukciu vinohradu ich vešiame na špagát. Asi jedna fľaša na tri-štyri nízkokmenné stromy alebo na päť metrov vinohradu. Osy vlezú do fľaše, ale s roztiahnutými krídlami nevedia vyletieť cez úzke hrdlo. Jednoducho sa unavia a hynú, ostávajú v sladkom roztoku vo fľaši. Tú potom zaštopľujeme a vyhodíme do odpadu.

Nechajte niečo osám

Minulý rok túto fintu od nás odkukal aj sused. No sťažoval sa, že sa nijaký hmyz do jeho pascí nechytil a ďalej veselo škodil jeho sladkým hruškám. Keď sme sa snažili dopátrať príčine neúspechu jeho lákadiel pre osy, povedal, že namiesto drahého cukru použil do roztoku umelé sladidlo pre diabetikov.

Súvisiace:  Sme nenažranci?

Osy nie sú hlúpe. Na umelé sladidlo nepôjdu. Majú rady cukor. Majú možno viac rozumu, ako človek. Pre ľudí chorých na cukrovku je umelé sladidlo pomocou, ktorá síce spôsobuje vedľajšie problémy, ale tie sú s porovnaním s diabetes menšie, ako keby jedli cukor. No neexistuje jediný dôvod, prečo by si ním mal kaziť svoje zdravie zdravý človek, ktorý poruchou inzulínu netrpí. Možno by sme si mali vziať príklad od hmyzu. Ten sa nedá lacnou chémiou oklamať.



Podobné príspevky

Zatváraniny sú lepšie, ako zaváraniny
Zaváraniny sú klasickým spôsobom konzervovania ovocia, aby sme ho...
Čítať ďalej
Oplatí sa v dnešnej dobe na záhrade...
Začítal som sa do jednej internetovej diskusie, kde sa...
Čítať ďalej
čerešnečerešne
Je po čerešniach, čo teraz?
Leto a pár dní po zbere úrody je najlepším...
Čítať ďalej
Koľko gaštanov sa urodí na jednom strome?
To bola otázka, ktorá zaujímala aj nás. Samozrejme, že...
Čítať ďalej
Ecoraster - zatrávňovacia dlažba
Po úhľadnom trávniku na dvore túžia mnohí noví majitelia domu....
Čítať ďalej
Stena z vŕbových prútov ukryla kompostér
Často sa nás pýtajú, či máme záhradu okrasnú alebo...
Čítať ďalej