Každý rok sa tešíme na koniec leta a dozrievajúce hokaido. Varíme si z nich krémovú polievku aj pečieme nakrájané na kocky ako zemiaky k mäsu. Veľká výhoda tekvíc hokaido je skutočnosť, že sa dajú jednoducho skladovať pri nižšej izbovej teplote a vydržia takto až do jarných mesiacov. Takže bez nároku na náročné spracovanie alebo skladovanie, bez nároku na dodatočnú energiu.
Každoročne dopestujeme na vyhradenom mieste okolo stovky tekvíc a do jari ale musíme asi tretinu z nich vyhodiť do kompostu, jednoducho začínajú mäknúť a neskôr hniť. Ale aj tak ich zostáva počas jesene a zimy dosť na zjedenie, pripravených na rôzne spôsoby. Tento rok sa budeme musieť s tekvicami trochu uskromniť.
Na dobre senom zamulčovanej ploche starého ovčieho hnojoviska sa nám tohto roku urodilo menej tekvíc. Keď odrátam tie, či sme zjedli a rozdali, tak nám na uskladnenie ostalo asi 60 kusov o hmotnosti do 50 kilogramov. Jednoducho ich pre tohoročné počasie ich je menej a sú menšie. Takže možno budeme musieť do jedla použiť niekedy aj dve.
Ale ak sa nám ich podarí zjesť skôr, ako po minulé roky, možno ich menej skončí v komposte 😉 Ale ani tých nie je žiadna veľká škoda, pretože si semená hokaido nekupujeme, ale odkladáme z najkrajších tekvíc a takto semenárime už roky. Takže pestovanie hokkaido nepredstavuje žiadne finančné náklady, lebo ani umelé hnojivá im nedávame, lebo používame mulč, ktorý na mieste skompostuje. Takto máme lacnejšie potraviny, ako väčšina ostatných ľudí.