Tag cukor

Koľko pohárikov sme zavarili?

18 septembra 2017,, napísal admin Tagy: , , , , , , , , , ,

Túto otázku často dostávame od ľudí, ktorí majú svoju záhradu alebo zavárajú a konzervujú ovocie a zeleninu z toho, čo dostali od rodiny alebo výhodne nakúpili cez známych, prípadne na tržnici. Počet pohárov môže hovoriť nie len o tom, čo rodina cez zimu a na jar celkovo zje, ale aj o tom, aké veľké zásoby si robí na zimné mesiace. Ľudia veria, že si ukladajú na zimu vitamíny zo záhrady, ktoré nestihli skonzumovať čerstvé a že sa budú mať dobre. Že sa takto starajú aj o svoje zdravie.

Bylinky z vlastnej záhradky na čaj

Ak radi pijete čaj a dávate prednosť bylinkovým čajom, môžete si kúpiť v lekárni alebo aj v obchodoch s potravinami hotové sušené bylinky alebo ich zmesi aj zabalené vo vrecúškach aj ako voľne sypané. Ale ak máte záhradu, alebo blízko domu lúku, oveľa lepšie je nazbierať si bylinky a nasušiť také, ktoré rastú vo vašom okolí. Priaznivé účinky byliniek na ľudský organizmus sú známe už tisícročia. Veď ešte pred takými dvesto rokmi nijaké lekárne neboli a všetky prípravky na liečenie pochádzali z prírody. Odvtedy sa nič nezmenilo, pravda okrem marketingu farmaceutických firiem.

Šípkový likér

11 decembra 2016,, napísal admin Tagy: , ,

Šípky sú ako rastlina považované za burinu, ktorá rastie na neudržiavaných plochách. Šípové ruže rastú na okrajoch rumovísk či lesíkov, v bežnej záhrade ich nenájdete. Pritom kvitnú krásnymi kvetmi a keď dozrievajú plody, červené šípky, sú skvelou pochúťkou nie len pre vtáčence, ale dokážu poslúžiť aj ľuďom. A nie len ako surovina na liečivý čaj, ktorý si pamätáme z detstva. My sme si doma zo šípok na záhrade pripravili aj nápoj pre dospelých, ktorý skvelo zahreje po návrate zo zimnej záhrady domov.

Osám umelé sladidlo nechutí

26 apríla 2014,, napísal admin Tagy: , , , , , , ,

osa Zatiaľ sú v záhradách len rozkvitnuté stromy a poletujú okolo nich len včely, ale keď dozreje sladké ovocie, začnú sa o to viac objavovať osy a sršne a budú sa chcieť dostať pod kožu sladkých plodov. Hrušky, broskyne či slivky sú tak silne poškodzované a začínajú hniť. Proti útokom maškrtného a bodavého hmyzu sa môžeme brániť aj inak, ako chemickým postrekom. Prírodný spôsob je nalákať ich na to, čo majú radi: na sladké.

Konzervácia ovocia sušením

07 septembra 2013,, napísal admin Tagy: , , ,

Sušené slivky Každý rok v záhradke iný, každý rok praje iným plodinám. U nás je to tentoraz rok sliviek. Slivky zarodili hádam ako ešte nikdy. A pretože nechodíme do záhradky každý deň, tak pod stromami je modro. Našťastie padajú na trávu, takže nie sú obité a nie sú ani červivé, takže sa dajú pozbierať. Spolu s tými obratými zo stromu je to zakaždým za veľké vedro. Ale čo s nimi?
 
 

Osy v záhrade

03 júla 2013,, napísal admin Tagy: , , , , , , ,

Osy v záhrade Pomaly sa blíži obdobie, kedy dozrieva ovocie v záhrade a zelené plody sa menia do žlta a červena a dostávajú sladkú chuť. A chuť na ne dostávajú nie len deti, ale aj osy. A osy v záhrade môžu ohroziť malé deti, ktoré si ch pri svojom šantení nemusia včas všimnúť, a tiež mám ničia výsledky nášho snaženia v záhrade. Plody marhúľ alebo broskýň či sliviek, načaté osami, potom rýchlo podliehajú skaze.

Ako uchrániť našu úrodu a nemusieť siahnuť po postrekoch, ktoré by zároveň znížili kvalitu ovocia na stromoch? Ako sa vyvarovať použitiu sprejov proti hmyzu? Opäť použijeme ekologický spôsob a využijeme odpad okolo nás, PET fľaše.

Pečený čaj z ovocia

02 júla 2013,, napísal admin Tagy: , , , , ,

džem V záhradách sa onedlho ukáže tohoročná úroda. A vyvstane opäť otázka, čo s ňou. Ako ju spracovať. Ako uchovať tú časť ovocia, ktorú nedokážeme okamžite ako čerstvú skonzumovať. S prvými jahodami to nie je problém, len sa po nich zapráši. Jedia sa čerstvé alebo so šľahačkou, zmixované do koktailov a podobne. Ovocia ale s postupujúcim letom pribúda, aj množstvo aj druhy a zrazu máme všetci plné bruchá. A bedničky a vedierka sa plnia. Čerešne, ríbezle, slivky, maliny, černice, egreše…

Klasika je navariť zo všetkého kompót alebo lekvár. Ale pri pomyslení, koľko cukru a želírovacej hmoty do toho by bolo treba nasypať a koľko času treba stáť v lete pri horúcom sporáku. A predtým ešte všetko ríbezlie a maliny pomlieť a prepasírovať. Čo tak skúsiť dosladiť stéviovým práškom a urobiť zo všetkého ovocia pečený čaj? Pečený čaj potom môžeme pridávať do bieleho jogurtu alebo do raňajkových musli alebo do ryžového nákypu.

1