To bola otázka, ktorá zaujímala aj nás. Samozrejme, že záleží od odrody a aj od veku a veľkosti stromu. Keďže my sme náš prvý gaštan zasadili v roku 2016, nemohli sme očakávať úrodu na vrecia. Ale že to naberie taký spád, to sme nečakali ani v tých najodvážnejších snoch. Úroda rastie doslova geometrickým radom. Veď posúďte sami, ako sa to zmenilo za tie roky. O prvej úrode gaštanov som písal v tomto článku.




Vlani mal stromček sedem rokov a rodil piaty rok, aj napriek úmornému suchu a horúčavám. Celkom na ňom bolo 206 plodov s celkovou hmotnosťou 3 kilogramy. Teda priemerná hmotnosť plodov bola 15 gramov. Zhruba trojnásobná oproti bežným gaštanom v okolí. Radosť čistiť a ešte väčšia ochutnávať!

Pretože konáre narástli do veľkých dĺžok a boli doslova obsypané plodmi, stromček podstúpil rez, aby konáre zmocneli. No vyviazaniu sme sa nevyhli ani tento rok, ktorý bol úplne iný. Do konca mája bolo chladno a daždivo, potom síce bolo sucho, ale nie horúčavy.

Stromom sa u nás skrátka darí a ani gaštan Volou nebol výnimkou. V októbri začali zrelé plody vypadávať z nažiek na zem, okolie stromčeka som pre istotu ohradil mobilným oplotkom, náš psík vie by nezbedný 😉 Každý deň sme popadané gaštany zbierali a nechali osušiť, potom ich varili. Niektoré sme rovno zjedli, iné poputovali do mrazničky.

Tento síce patril tento deň k najväčším, rozhodne však nebol osamotený v miske, čo bol taký veľký.

Kým v minulé roky sa sem tam objavil v nažke popri dvoch zrelých plodoch jeden hluchý, tenký a plochý, tento rok bolo oveľa viac takých, kde v nažke bol jeden vyvinutý gaštan a dva „plocháče“. Napriek tomu sme pozbierali celkom 362 plodov. Tento rok ich zvážené nemáme, ale ak by sme brali do úvahu ten priemerný 15 gramový, sme takmer na päť a pol kile. Prinajmenšom.

Súvisiace:  Postavte si stĺpy pekne kolmo

Volou je deklarovaný ako samoopelivý a odolný. V sade sme vysadili ešte niekoľko gaštanov, sú medzi nimi kupované odrody aj gaštany, ktoré vyklíčili v tráve a boli presadené na vhodnejšie miesto. Tie „domáce“ zrejme začnú rodiť neskoršie a tiež majú v miestnych podmienkach životnosť tak 15 rokov, ale ak sa nám podarí každý rok vysadiť zopár gaštanov, tak nás ani ich choroba trápiť nebude. Bude čo pod zub a aj do piecky na kúrenie.



Podobné príspevky

hubyhuby
Pozor na mulč
Povrch záhonov sa často pokrýva vrstvou, ktorú nazývame mulč....
Čítať ďalej
výpadokvýpadok
Výpadok
Ospravedlňujeme sa našim čitateľom, ktorí zaznamenali vo štvrtok 11....
Čítať ďalej
Visací zámok potrebuje ochranu
Zámky sú zariadenia, ktoré nám pomáhajú chrániť naše súkromie...
Čítať ďalej
priesady uhoriek a tekvícpriesady uhoriek a tekvíc
Prišiel čas sadiť priesady do záhonov
Pestovanie plodovej zeleniny má dve fázy. Najprv výsev semien,...
Čítať ďalej
Ako skvalitňovať najprístupnejší zdroj pitnej vody?
Na to, že je voda nevyhnutný zdroj pre život, si...
Čítať ďalej
Opatrne na pôžičku
Keby som sa vás teraz opýtal, čo vám chýba, čo...
Čítať ďalej