Túto otázku občas slýcham od iných záhradkárov, ktorí sa len učia, ako správne pestovať ovocie a starať sa o svoju záhradku. A občas ju ani nepočujem, len v susedných záhradách často vidím popadané jablká, hrušky alebo broskyne alebo aj čerešne pod ovocnými stromami. Tým ľuďom príde samozrejmé, že ovocie, ktoré dozrelo a oni ho nestihli obrať a skonzumovať, leží pod stromom. Však je to prírodný materiál, hnojivo. Je to však naozaj pravda, môže ležať dozreté ovocie pod stromami a neublíži im to? Čo sa deje s takým ovocím, keď si ho nevšímame? Nie je to zbytočná starosť venovať sa plodom, ktoré už nechceme a nepotrebujeme?
Starať sa o ovocné stromky, strihať ich a rezať, v lete polievať a potom nechať dozreté ovocie spadnúť pod strom a nechať zhniť mi príde ako plytvanie, zbytočná práca. Jedine ak ste počas leta boli chorí a nemohli ste ísť do záhrady ani nikomu zavolať, aby to ovocie obral a zjedol. Tiež občas máme niektorého ovocia viacej, ako stíhame zjesť čerstvé, potom ho ale aj tak oberieme a sušíme. Nemáme možnosť sušiť v chládku v rodinnom dome, takže sme sa naučili používať elektrickú sušičku ovocia. Stojí to síce nejaké peniaze, ale aspoň je to sušené ovocie bez chémie a dosladzovania.
Keď ovocie nestihnete z hocijakého dôvodu obrať a popadá zo stromu, nemali by ste ho tam nechať len tak ležať. Nie vždy sa ovocie pri páde poškodí. Často sa dá z trávy pozbierať a použiť. Buď ho môžete zjesť, urobiť z neho pečený čaj alebo nasušiť. Pokiaľ sa na jeho povrchu objavia pádom poškodené oblasti, ale ale ešte nezačali hniť, ovocie je stále použiteľné. Ba dokonca sa dá aj „do suda“ využiť, v zime ako keď nájdete 😉
Keď ovocie dlho leží na zemi, začína hniť. Pomáha k tomu aj vlhkosť v tráve a samozrejme hlodavce. Ešte horšie je, keď spadne zo stromu ovocie, napadnuté chorobami. Ponechaním takýchto plodov pod stromom podporujete šírenie chorôb a škodcov a dovolíte im prezimovať v blízkosti ovocného stromu. Takže na budúci rok môžete čakať rozšírenie chorôb aj škodcov. A tým aj nutnosť postrekov.
Spadané ovocie spod stromov je najlepšie pozbierať a nechať skompostovať. V komposte sa výborne darí dážďovkám a inej „hávedi“, pre ktorú sú rozkladajúce sa ovocie, lístie a iný organický materiál potravou a poradia si aj so škodcami. Navyše v komposte býva občas o dosť vyššia teplota a to nie vždy vyhovuje práve škodcom a chorobám ovocia.
A bonusom bude pre vás pohľad na pekný trávnik pod korunami stromov, ktorý sa tiež dobe a ľahko udržiava.