Leto a jeseň je časom zberu úrody. Dozrieva ovocie na stromoch a ovocných kríkoch. A tak, ako sa naň tešia záhradkári, tak naň striehnu nenažraní škodcovia. Nejednému záhradkárovi sa už stalo, že sa chystal obrať svoje kríky a po príchode do záhrady mu ostali len oči pre plač. Obrali mu ich žravé vtáky. Tak ako muchovníky, ríbezle či arónie je ohrozené aj hrozno. Niektoré dozrieva už v auguste a preto je najvyšší čas začať ho chrániť. Pomáha sieť proti vtákom?
Kategória → Ovocie
Najlepšie siete proti vtákom na hrozno
Zatváraniny sú lepšie, ako zaváraniny
Zaváraniny sú klasickým spôsobom konzervovania ovocia, aby sme ho mohli jesť v časoch, keď na stromoch a kríkoch už nič nie je. Ovocie zavárali už naše staré mamy, zavárali ho naše mamy a zavárajú ho aj dnešné gazdinky. Dalo by sa povedať, že ide o štandardnú aplikáciu princípu „to sme vždy tak robili“. Nič sa nezmenilo, pravda, len vonkajšie podmienky. Ale neprispôsobiť sa podmienkam znamená… Takže ponúkam overený spôsob, ako zakonzervovať aspoň niektoré druhy ovocia bez toho, že by ste na to museli kupovať čoraz drahší cukor a čoraz drahšiu energiu, či už elektrickú alebo plyn. Ponúkam recept na zatváraniny.
Vlastné čerešne chutia najlepšie
Na začiatok leta sme tento rok čakali veľmi netrpezlivo. S očakávaním úrody ovocia sme pozorovali ovocné stromy starých odrôd, ktoré sme kúpili spolu s celým starým sadom začiatkom roka. Na jar sme im poskytli základné ošetrenie, aby sme im dali možnosť prejaviť sa, hoci sme počuli otázky, či staré stromy spílime. Pre to sme však tento starý sad nekupovali. Zatiaľ to vyzerá, že naše rozhodnutia boli správne, hoci nás to všetko stojí nemálo úsilia. Ale robíme to všetko radi a s nadšením.
Bohatá úroda orechov
Keď sa povie „ovocie“, človek mestský si predstaví supermarket a v ňom regály exotického ovocia, ktoré vyrástlo kdesi ďaleko. Záhradkár si predstaví ovocné stromy a na nich hrušky, jablká, slivky či marhule. Spoločným znakom dužinatých plodov je zväčša krátka trvanlivosť. Ale ovocie sú tiež lieskovce, gaštany a orechy, teda tvrdé plody s dlhou trvanlivosťou. A nejedná sa len o pochúťku, môže ísť o bežnú potravinu. Na večeru totiž nemusí byť len rezeň alebo knedľa. A nám sa začína v pestovaní orechov dariť.
Gaštany sa nám vydarili
Mať v záhrade strom gaštana jedlého je snom nejedného záhradkára. Priateľke sa tento sen splnil kúpou novej veľkej záhrady, kde je na gaštan dosť miesta. Pretože aj ten malý prútik, ktorý sme kúpili, sa časom rozrastie do majestátnych rozmerov. Mysleli sme na to už pri jeho výsadbe. Ale že prvé gaštany z neho ochutnáme už tretí rok, o tom sa nám nesnívalo ani v najbujnejších záhradkárskych snoch.
Prečo nepestujeme čučoriedky
Čučoriedky sa stali modlou moderných záhradkárov, idolom marketingu a zapĺňajú stránky záhradkársky časopisov a obrazovky záhradkárskych magazínov. Každý chce pestovať čučoriedky a na každej výstave sú hneď vypredané. A my musíme na otázky priateľov a známych odpovedať, že čučoriedky v našej záhrade nepestujeme a ani ich pestovanie nikomu neodporúčame. Je to neekologické a neekonomické, nie je to prirodzené a preto ich ani na trhu či v obchodoch nekupujeme. A okrem iného existujú aj jednoduchšie alternatívy.
Jahodové obžerstvo
Neviem, akými inými slovami nazvať situáciu, ktorá sa u nás „vyskytla“ koncom mája. Jednoducho sme chodili po záhrade a jedli jahody. Nazbierali sme ich domov, pozvali návštevy, všetci si dali, ochutnali z rôznych odrôd jahôd na rôznych miestach v záhrade a stále ich bolo veľa. Stačili dva krátke dáždiky v polovičke mesiaca a následné teplé dní jahody napĺňali svoje tvary a červeneli ostošesť. Dalo by sa povedať, že sa stali naším hlavným jedlom dňa.
Aj šípky sú ovocie. A zdravé
Veľa ľudí ich považuje za burinu, ktorá rastie na okrajoch lesov a len zavadzia. Má ostnaté vetvy, ktoré sa zachytávajú do kabátov a rúk a zaberajú miesto v záhrade užitočným druhom. Ale veľa ľudí v nich vidí na jar pekne kvitnúce kríky a na jeseň plné zdravých plodov, ktoré keď neoberieme my na čaj a iné nápoje, zostanú vtákom ako ich zimná potrava. Ako to vidíte vy? Kde je pravda? Divé šípky vám zavadzajú alebo ich viete správne zužitkovať?
Ovocie sme tento rok nesušili
Sušené ovocie je možnosťou, ako uskladniť prebytky ovocia, ktoré nie sme schopní za čerstva zjesť. Sušené ovocie stráca asi tri štvrtiny objemu, teda zaberá menej miesta. Dá sa použiť na priamy konzum aj ako doplnok bielych jogurtov či šľahačky alebo aj na pečenie. Každý rok časť svojej úrody jabĺk alebo hrušiek nasušíme, aby sme si mohli dať relatívne zdravú maškrtu počas dlhých zimných večerov. Tento rok sme po dlhej dobe nezapli sušičku.
Jahodám treba uľahčiť
Dlhotrvajúce sucho je pre záhradkárov ako za trest. Ak majú dostatok vody, musia dlho a výdatne polievať všetku zeleninu aj niektoré ovocie. A tiež novo zasadené stromčeky. Alebo sa bez dostatku vody pozerať, ako všetko živorí a uschýna. Tento rok sú aj nádrže na dažďovú vodu takmer zbytočné. Na jar pršalo málo, voda z nich je už dávno spotrebovaná. A polievať pitnou vodou je problém. Nie len, že v mnohých dedinách je v lete takéto využívanie vody z vodovodu zakázané, ale najmä je to aj drahé. Poliať dvoje jahody v truhlíku na balkóne sa dá, niekoľkoárovú záhradu už ale pocítite aj na svojej peňaženke.