Leto je obdobím zberu a spracovania úrody. Kto má na pozemku priestor na ovocné stromy, môže sa tešiť na výrobu svojich vlastných prírodných zaváranín. Kompótov a lekvárov. Aby sa vám lekvár zo sliviek v hrnci nepripálil, skúste namiesto miešania lekváru veľkou varechou vo veľkom hrnci, hodiny nad horúcou platňou šporáka, tentoraz slivkový lekvár upiecť v rúre. Môže vám to pripadať nezvyklé, ale výsledok vás môže len milo prekvapiť. Výbornou chuťou slivkového lekváru a tým, koľko času a síl pri takejto príprave obľúbenej pochúťky ušetríte.




Pokiaľ máte v sade neskoré slivky a leto nie je príliš dlhé, môže byť varenie slivkového lekváru vo vyhriatej kuchyni celkom príjemnou záležitosťou. No ak je leto horúce a vaše slivky patria k tým skorým, asi sa nechcete „piecť“ v kuchyni spolu s nimi. No ako zabrániť rozvareným slivkám, aby sa pripálili ku dnu hrnca?

Postup pečenia slivkového lekváru je zo začiatku rovnaký, ako pri klasickom varení. Natrháme za vedro čistých zdravých slivák, poumývame ich, zbavíme kôstok a nakrájame na šesť či osem častí. Podľa veľkosti rúry vášho sporáka môžete pripraviť od 5 do 8 kilo slivkovej hmoty. Do nej primiešajte cukor podľa chuti a sladkosti sliviek a keď sa dá, nechajte postáť cez noc.

Pečenie lekváru začnite tým, že si pripravíte dva hlboké plechy do rúry a do zmesi na lekvár pridáte asi 1% objemu kuchynského octu a dobre zamiešate. Potom vylejete na plechy a vložíte do rúry, nastavenej na začiatok na 200°C.

Keď začne zmes na plechoch vrieť, znížte teplotu tak, aby ste udržali var. Neurobíte zle, ak zhruba každú polhodinu zmes premiešate, ale oproti stálemu miešaniu v hrnci na platni je to rozdiel, tu sa naozaj lekvár nepripáli. Asi po troch hodinách by sa zo zmesi malo odpariť dostatok vody na to, aby sa zmestila do jediného pekáča a tak ju môžete preliať a dať znova do rúry.

Súvisiace:  Letný strih kôstkovín

Ešte hodinku aj dve slivkový lekvár môžete ďalej piecť, udržiavaním stáleho jemného bublinkovania na plechu, až do stavu, kedy vám bude konzistencia vyhovovať. Potom už je zrelý na preliatie do sklenených pohárikov.

Aby ste udržali okraje hrdla malých pohárikov čisté, na to vám výborne pomôže skvelá pomôcka od Teskomy, násypka/lievik Presto so širokým stupňovitým otvorom. Hodí sa teda aj pre malé aj veľké poháre. Ušetríte kopu času a čistenie pohárov.

Aby vám hotový upečený slivkový lekvár v pohároch dlho vydržal, je treba všetko sterilizovať. Opäť môžete využiť elektrickú rúru sporáka. Poháre naskladáte na dno hlbokého plechu, nalejete asi 2 cm vody a privediete do varu. Najlepšie len spodným ohrevom. Desať minút varu vody na plechu stačí, aby para v celom objeme rúry svojou teplotou vysterilizovala váš pečený lekvár a ten vám dlho vydržal. Pravda, pokiaľ ho rýchlo nezjete. Či už s chlebom a maslom alebo v buchtách či inak.

Výhoda pečenia a sterilizácie v rúre je tá, že samotná ovocná masa, spolu s dnom hrnca, nie je v priamom kontakte s horúcou platňou, ktorej teplota môže byť výrazne vyššia, ako potrebných 100°C (na var vody) a teda nemôže prihorieť. Pravda, ak to s teplotou v rúre nepreženiete. Teplo sa tak prenáša zo špirály vzduchom a máte dostatok času na jeho zregulovanie bez rizika zničenia vašej snahy pripálením obsahu pekáča. Takže nemusíte niekoľko hodín stáť pri hrnci, ale medzitým, čo sa lekvár pečie pomaly v rúre, sa môžete venovať iným domácim prácam, čítaniu knižky či príprave inej dobroty pre seba a svoju rodinu.



Podobné príspevky

Ako správne rezať s diamantovou pílou
Účinná a efektná manuálna rezačka nestačí vždy. vtedy prichádza čas...
Čítať ďalej
Sedem dôvodov pre vyvýšené záhony
Snaha vybudovať si vo svojej záhrade vyvýšené záhony môže byť...
Čítať ďalej
Nezabúdajme na vtáčiky - ochrancov stromov
Dnes sa ukazovala celkom pekná nedeľa, tak sme si urobili...
Čítať ďalej
Čas vysiať papriky
Ak si pestujete sami svoju vlastnú zeleninu a nechcete...
Čítať ďalej
Sezónu zeleniny ukončuje počasie
Bežná zelenina je v našich podmienkach jednoročná letná rastlina. Keďže...
Čítať ďalej
Keď sa pokazí kosačka...
...uprostred sezóny kosenia, môže to byť hotová pohroma. Keď...
Čítať ďalej