Tag stévia

Osám umelé sladidlo nechutí

26 apríla 2014,, napísal admin Tagy: , , , , , , ,

osa Zatiaľ sú v záhradách len rozkvitnuté stromy a poletujú okolo nich len včely, ale keď dozreje sladké ovocie, začnú sa o to viac objavovať osy a sršne a budú sa chcieť dostať pod kožu sladkých plodov. Hrušky, broskyne či slivky sú tak silne poškodzované a začínajú hniť. Proti útokom maškrtného a bodavého hmyzu sa môžeme brániť aj inak, ako chemickým postrekom. Prírodný spôsob je nalákať ich na to, čo majú radi: na sladké.



Pečený čaj z ovocia

02 júla 2013,, napísal admin Tagy: , , , , ,

džem V záhradách sa onedlho ukáže tohoročná úroda. A vyvstane opäť otázka, čo s ňou. Ako ju spracovať. Ako uchovať tú časť ovocia, ktorú nedokážeme okamžite ako čerstvú skonzumovať. S prvými jahodami to nie je problém, len sa po nich zapráši. Jedia sa čerstvé alebo so šľahačkou, zmixované do koktailov a podobne. Ovocia ale s postupujúcim letom pribúda, aj množstvo aj druhy a zrazu máme všetci plné bruchá. A bedničky a vedierka sa plnia. Čerešne, ríbezle, slivky, maliny, černice, egreše…

Klasika je navariť zo všetkého kompót alebo lekvár. Ale pri pomyslení, koľko cukru a želírovacej hmoty do toho by bolo treba nasypať a koľko času treba stáť v lete pri horúcom sporáku. A predtým ešte všetko ríbezlie a maliny pomlieť a prepasírovať. Čo tak skúsiť dosladiť stéviovým práškom a urobiť zo všetkého ovocia pečený čaj? Pečený čaj potom môžeme pridávať do bieleho jogurtu alebo do raňajkových musli alebo do ryžového nákypu.

1