Grilovačka v záhrade

grill Zdá sa vám to ako pritiahnuté za vlasy v takýchto horúčavách ešte zakladať oheň? Napriek tomu sme sa s priateľmi dohodli, že ich v sobotu navštívime a pripravíme si spoločný obed na grile. Kúpili sme pár plátkov krkovičky, z balkóna obrali pár červených paradajok, do košíka zabalili domáci kváskový chlieb, korenie a sadli do auta. Čakalo nás príjemné sobotňajšie popoludnie v záhrade na dedine.
 
 
 




Najprv sme z korenia, mletej papriky a olivového oleja pripravili marinádu pre krkovičku a nakrájali zeleninu. Mäso po opláchnutí v studenej vode sme osušili papierovou servítkou. Niekto marinuje mäso pre grilovanie deň vopred a dáva ho do chladničky, ale pri nízkej teplote naozaj dlho trvá chutiam, kým preniknú do mäsa. Keď grilujete v lete v záhrade, stačí marinovanie pri takejto teplote za čas, kým všetko pripravíte.

Pod košatú jabloň sme preniesli drevenú lavičku a v tieni vedľa nej sme postavili dva „pracovné stolíky“. V úvodzovkách preto, že sa jednalo o niekoľko plastových zeleninárskych bedničiek, postavených na sebe hore dnom. K tomu niekoľko ľahkých stoličiek a príjemné sedenie v záhrade bolo hotové. Široká koruna poskytovala bezpečný tieň a vetrík príjemné osvieženie.

Potom prišiel na čas záhradný gril. Bol čistý, takže žiadny problém. Stačilo ho naplniť dreveným uhlím, ktoré kamoš kúpil v nejakej predajni. Po jeho úspešnom zapálení pomocou podpaľovača, tiež z obchodu, stačilo počkať, kým všetky kúsky dôkladne začnú horieť. Grilovať sa nedá na plameni, ale a žiare, vychádzajúcej z uhlíkov. Preto treba počkať, kým všetko prehorí a ostane žeravé. Teda sa čierna farba zmenila na sivú.

Grilovať sa dá aj na dreve, len je to menej pohodlné. Treba nechať drevo rozhorieť, počkať na to, kým z neho ostane dostatočná vrstva žeravých uhlíkov a môže sa ísť na to! Drevo v našej záhrade na opekanie máme uložené pri chatke, odložené zo zrezávania stromov, prípadne z odstránených starých suchých stromov.

Rošt na grilovanie sme nechali rozohriať nad uhlíkmi a potom sme ho pretreli slaninou, aby sa mäso k nemu neprilepilo. Potom sme vedľa seba položili kúsky mäsa. Na začiatok kuracie chrbty a kuracie krídelká, obľúbená pochúťka domáceho pána. Hovoriť o minútach grilovania sa nedá, záleží od teploty uhlíkov a výšky roštu nad nimi. Ja som zvolil vyššiu polohu, aby mi mäso nezhorelo. Prvá strana sa robí trochu dlhšie, ako druhá. Kým je mäso prilepené k roštu, nie je ešte ugrilované a neodtrhávame ho.

grilovanie

Po kuracinke prišla na rad krkovička. Plátky položené vedľa seba postupne menili farbu a uvoľňovali vôňu. Po chvíli bolo aj mäso hotové a neostávalo len ochutnať.

Počas grilovania sa uvoľňuje z mäsa masť a kvapká do uhlíkov. Tie sa občas rozhoria do plameňov, čo ale počas grilovania nechceme. Pomoc je jednoduchá. Na stolčeky sme okrem táciek s mäsom, zeleninou a čistých tanierov priniesli aj plastový rozstrekovač s čistou vodou. Potom stačilo trochu poprášiť horiace uhlíky a bolo po plameňoch, ktoré by spálili naše chutné mäsko. Za celé popoludnie som minul asi dve deci vody, možno ani to nie.

papriky

A tak sme si tu posedávali, debatovali, baby popíjali strik s vínom, grilované mäso sme zajedali zeleninou z balkóna aj záhrady. Šťavnaté paradajky a chrumkavé papriky a ja aj domáci kváskový chlieb. A pretože bola fajn atmosféra, stalo sa z grilovania aj posedenie pri večeri 😉 Len sme niektoré sedenia trochu posunuli, aby stále ostali v tieni.

Príprava jedla pre rodinu je pre väčšinu žien práca, ale spoločná grilovačka sa môže stať príjemnou spoločenskou udalosťou a stretnutím s priateľmi. Namiesto grilovania gazdinky v kuchyni ugrilujme dobroty na čerstvom vzduchu.


Ako bude reklama vypadať?
-
Trvala reklama tu len za 250 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup


Komentovať