Tag hrušky

Koľko pohárikov sme zavarili?

18 septembra 2017,, napísal admin Tagy: , , , , , , , , , ,

Túto otázku často dostávame od ľudí, ktorí majú svoju záhradu alebo zavárajú a konzervujú ovocie a zeleninu z toho, čo dostali od rodiny alebo výhodne nakúpili cez známych, prípadne na tržnici. Počet pohárov môže hovoriť nie len o tom, čo rodina cez zimu a na jar celkovo zje, ale aj o tom, aké veľké zásoby si robí na zimné mesiace. Ľudia veria, že si ukladajú na zimu vitamíny zo záhrady, ktoré nestihli skonzumovať čerstvé a že sa budú mať dobre. Že sa takto starajú aj o svoje zdravie.

Sušenie ovocia sme začali hruškami

28 septembra 2015,, napísal admin Tagy:

hrušky sušenie Sušené ovocie máme doma radi a v zime si na ňom často pochutnávame. Napríklad pri televízore. Alebo počas našich občasných ciest autom niekam ďalej. Ale veľmi radi si zmes sušeného domáceho ovocia a orieškov vozíme so sebou ako železnú rezervu na cyklovýletoch, či už u nás doma alebo na dovolenkách. Je to ľahké, pritom výživné a najmä chutné. Nečudo, že sa zásoby minuli. No prichádza jeseň a s ňou dozrievajú plody v záhradke na stromoch. Tento týždeň sme už vytiahli sušičku.

Úmorné sucho trápi rastliny na záhrade

20 júla 2015,, napísal admin Tagy: , , , , , , , ,

záhrada Toto leto je extrémne. Extrémne horúce a suché. Nie len, že je problém cez deň chodiť po meste, náročné je aj zostávať v byte. Kto nemá alebo nechce mať klimatizáciu bárs by sa ani nehýbal. A aký je pohľad na záhradu v takom suchu? Keby aspoň trochu popršalo, ovlažilo trávu aj zeleninu, ale úmorné sucho všetko spaľuje a horúci vietor, ktorý vial v posledné dni, ešte viac vysušuje pôdu. Dozrievajúce ovocie aj zelenina to sami nezvládnu, ak nechceme prísť o tohoročnú úrodu, musíme chodiť do záhradky za mestom všetko polievať. No to nie je jediný spôsob, ako neprísť o plody našej práce.
 

Môžem nechať popadané ovocie na zemi?

17 júla 2015,, napísal admin Tagy: , , , ,

Tulln Túto otázku občas slýcham od iných záhradkárov, ktorí sa len učia, ako správne pestovať ovocie a starať sa o svoju záhradku. A občas ju ani nepočujem, len v susedných záhradách často vidím popadané jablká, hrušky alebo broskyne alebo aj čerešne pod ovocnými stromami. Tým ľuďom príde samozrejmé, že ovocie, ktoré dozrelo a oni ho nestihli obrať a skonzumovať, leží pod stromom. Však je to prírodný materiál, hnojivo. Je to však naozaj pravda, môže ležať dozreté ovocie pod stromami a neublíži im to? Čo sa deje s takým ovocím, keď si ho nevšímame? Nie je to zbytočná starosť venovať sa plodom, ktoré už nechceme a nepotrebujeme?

Miesto pre nové stromky

08 septembra 2014,, napísal admin Tagy: , , , ,

suche_stromy Vyschol vám na záhrade strom? Alebo vám nevyhovuje odroda ovocia? Či máte rovnaký problém, ako my, že síce slivka dobre rastie, bohato zakvitne a aj plodov je na nej neúrekom, no je citlivá na choroby a škodcov a aj tento rok na nej dozrela jediná slivka. Všetky ostatné zhnili a popadali na zem. Skrátka krásny strom, ale úžitok z neho nijaký? Je ideálny čas pripraviť miesto na nové ovocné stromky vo vašej záhrade. Aby záhrada bola nie len pekná, ale naozaj aj užitočná a prinášala ovocie.

Hrušky toho roku nebudú

27 marca 2014,, napísal admin Tagy: , ,

hrusky Príroda okolo nás sa prebúdza a každý záhradkár už netrpezlivo pozoruje, čo sa deje v jeho ovocnom a zeleninovom kráľovstve. Hoci na priesady je ešte priskoro, stromy a vinič si už pýtajú našu pozornosť. Mierne počasie dovolilo postrihať všetko hrozno a založiť tak novú úrodu. Keď sa ale pozerám na ovocné stromy, dôvodov na radosť veľa nemám. V halúzkach už pekne prúdi miazga, objavujú sa púčky budúcich listov a tiež aj kvetné púčky dávajú o sebe znať. Na všetkých stromoch v našej záhrade, okrem hrušiek.

Hrušky, všade samé hrušky

21 októbra 2013,, napísal admin Tagy: ,

hruska Toho roku sa nám urodil akosi priveľa hrušiek. Pekné, chutné, šťavnaté. Radosť zahryznúť. Ale už nevieme, čo s nimi robiť a kam ich dávať.

Kompóty z ovocia nerobme, lebo mám pocit, že sterilizáciou sa likvidujú všetky vitamíny a zostáva z ovocia len masa plná cukru, nič viac. Skôr dáme prednosť pečenému čaju, v ktorom časť pridaného cukru nahrádzame stéviovým koncentrátom 1:300.

Na pečený čaj ale sa nám lepšie hodia slivky, černice, višne. Hrušky radšej sušíme. A aj keď ich jeme tiež surové, tak už začínam mať pocit, že všade vidím samé hrušky. Sušička sa u nás takmer nezastaví. A tak vymýšľame, čo všetko sa dá z hrušiek urobiť, ako spracovať tohoročnú nadmernú úrodu.

1