Kategória Ovocie

Osám umelé sladidlo nechutí

26 apríla 2014,, napísal admin Tagy: , , , , , , ,

osa Zatiaľ sú v záhradách len rozkvitnuté stromy a poletujú okolo nich len včely, ale keď dozreje sladké ovocie, začnú sa o to viac objavovať osy a sršne a budú sa chcieť dostať pod kožu sladkých plodov. Hrušky, broskyne či slivky sú tak silne poškodzované a začínajú hniť. Proti útokom maškrtného a bodavého hmyzu sa môžeme brániť aj inak, ako chemickým postrekom. Prírodný spôsob je nalákať ich na to, čo majú radi: na sladké.



Hrušky toho roku nebudú

27 marca 2014,, napísal admin Tagy: , ,

hrusky Príroda okolo nás sa prebúdza a každý záhradkár už netrpezlivo pozoruje, čo sa deje v jeho ovocnom a zeleninovom kráľovstve. Hoci na priesady je ešte priskoro, stromy a vinič si už pýtajú našu pozornosť. Mierne počasie dovolilo postrihať všetko hrozno a založiť tak novú úrodu. Keď sa ale pozerám na ovocné stromy, dôvodov na radosť veľa nemám. V halúzkach už pekne prúdi miazga, objavujú sa púčky budúcich listov a tiež aj kvetné púčky dávajú o sebe znať. Na všetkých stromoch v našej záhrade, okrem hrušiek.

Pestovanie pomarančovníka

06 marca 2014,, napísal admin

pomaranc V našich zemepisných polohách sa urodí všelijaké chutné ovocie, ale človek je už raz taký, že túži po tom, čo nemá. V minulosti boli veľkou vzácnosťou pomaranče, vozili sa len na Vianoce. Dnes sú ich plné obchody a čast si ich ľudia kupujú ako zdroj vitamínov, hoci doma majú rovnako dobré a chutné ovocie z vlastnej záhrady. Ale nadšených záhradkárov zaujíma nie len ovocie ich práce, ale aj samotné pestovanie rastlín. Inšpiráciou pre vás môže byť článok http://www.veselebyvanie.sk/ako-spravne-pestovat-citronovnik/ a môžete sa potešiť z exotickej rastliny.

Prídeme o naše osvedčené odrody?

20 februára 2014,, napísal admin Tagy: , , , , ,

Mnoho ľudí prestáva kupovať zeleninu a ovocie v hypermarketoch pre ich neistý pôvod a zloženie, či možno práve preto, že tušia, o čo ide. A čím ďalej tým viac ľudí si pestuje svoju zeleninu a ovocie na záhrade a tí menej šťastní to skúšajú s pestovaním na balkónoch svojich bytov. Európska únia sa snaží ochrániť ukracovaných producentov teraz tým, že sa snaží sťažiť pestovanie si plodín doma pre svoju potrebu novými nariadeniami. Mám pocit, že depopulácia ľudstva je nie len fikciou a tieto pokusy znemožnenia domáceho pestovania zdravých potravín to len potvrdzujú.

Balkónové jahody v zime

12 januára 2014,, napísal admin Tagy: , , , ,

balkónové jahody Obľúbenou odrodou jahôd, vhodnou na pestovanie na balkóne alebo terase bytu, sú takzvané mesačné jahody. Sú ideálne do črepníkov alebo truhlíkov a hoci ich plody sú relatívne malé, sú veľmi chutné a hlavne čerstvé. Veď si môžete kedykoľvek vyjsť na balkón a odtrhnúť si pár čerstvých a chutných plodov. A to dokonca aj v januári, ako Maruška z rozprávky. Neveríte?
 

Slovensko bez banánov

25 decembra 2013,, napísal admin Tagy: , , ,

ovocie Slovensko obletela správa, že banány zase budú „úzkym profilom“ v našej obchodnej sieti. Kvária ich škodcovia. V Ázii je tu huba, ktorá spôsobuje pleseň banánov (čo robí s ľudmi, to zatiaľ médiá nezverejnili) a v strednej Amerike ich zase nivočí hmyz (banány, o ľuďoch zase ani zmienka). Výsledkom je menšia disponibilná úroda, čo môže spôsobiť nedostatok banánov na pultoch predajní a zrejme, ako poznáme obchodníkov, aj zvýšenie cien banánov. Bude to ale naozaj problém pre nás, bežných spotrebiteľov?

 

Bezdomovci záhradkármi

záhradná chatka Posledných niekoľko rokov je badať trend trvalého osídľovania chatiek v záhradkárskych kolóniách na Slovensku. Nie že by zarytí záhradkári po odchodu na dôchodok nevedeli večer opustiť svoje malé políčka a ovocné sady, aby dohnali zameškané počas aktívneho pracovného procesu. Skôr sa do osád sťahujú ľudia, ktorí až donedávna o pestovaní ovocia či zeleniny nemali ani páru. A záhradné chatky, určené na uloženie náradia a dočasné útočisko v zlom počasí sa im stávajú trvalým obydlím.

Hrušky, všade samé hrušky

21 októbra 2013,, napísal admin Tagy: ,

hruska Toho roku sa nám urodil akosi priveľa hrušiek. Pekné, chutné, šťavnaté. Radosť zahryznúť. Ale už nevieme, čo s nimi robiť a kam ich dávať.

Kompóty z ovocia nerobme, lebo mám pocit, že sterilizáciou sa likvidujú všetky vitamíny a zostáva z ovocia len masa plná cukru, nič viac. Skôr dáme prednosť pečenému čaju, v ktorom časť pridaného cukru nahrádzame stéviovým koncentrátom 1:300.

Na pečený čaj ale sa nám lepšie hodia slivky, černice, višne. Hrušky radšej sušíme. A aj keď ich jeme tiež surové, tak už začínam mať pocit, že všade vidím samé hrušky. Sušička sa u nás takmer nezastaví. A tak vymýšľame, čo všetko sa dá z hrušiek urobiť, ako spracovať tohoročnú nadmernú úrodu.

Aj jablká majú svoje dni

20 októbra 2013,, napísal admin Tagy: , ,

jablká Vedeli ste o tom, že aj jablká môžu mať svoje dni? Alebo aspoň jeden, zato medzinárodný? Pripadá na 21. októbra a je to deň venovaný pôvodným odrodám jabĺk.

Veľkovýroba ovocia v dnešnej dobe dokázala upraviť aj ovocné stromy pre svoje potreby a tým pádom sa originálne jablká pomaly stávajú vzácnosťou a ohrozeným druhom. A pretože aj pozemky záhrad obyčajných ľudí sú väčšinou malé, aj záhradkári si zaobstarávajú šľachtené ovocné stromky s menším vzrastom.

 

Konzervácia ovocia sušením

07 septembra 2013,, napísal admin Tagy: , , ,

Sušené slivky Každý rok v záhradke iný, každý rok praje iným plodinám. U nás je to tentoraz rok sliviek. Slivky zarodili hádam ako ešte nikdy. A pretože nechodíme do záhradky každý deň, tak pod stromami je modro. Našťastie padajú na trávu, takže nie sú obité a nie sú ani červivé, takže sa dajú pozbierať. Spolu s tými obratými zo stromu je to zakaždým za veľké vedro. Ale čo s nimi?