Ako skvalitňovať najprístupnejší zdroj pitnej vody?

Na to, že je voda nevyhnutný zdroj pre život, si ju až pramálo chránime. Otočenie vodovodným kohútikom považujeme za rutinu. Ale ako reagujeme, keď jej práve niet alebo sa na nás vzťahuje dočasná odstávka vody? To sa môže stať ako v bytových, tak aj v rodinných domoch, vo vlastnom, prechodnom či v rekreačnom bývaní. Odporúčame tomu venovať pozornosť, pretože ide o to najcennejšie – o naše zdravie.
 

Ako chutí a vyzerá zdravá pitná voda?

Predpokladáme, že využívate najdostupnejší zdroj pitnej vody, a to z vodovodu. Berieme do úvahy, že ide o komplikovaný vodovodný systém, kde na jednej strane stojí nádrž, potok či iná vodná plocha. Za medzistupeň považujeme človeka, jeho nerozvážnosť, často až neohľaduplnosť voči prírode. Nie je ničím prekvapivým, že voda z vodovodu raz tečie priehľadná, inokedy tmavšia a rôzne zapáchajúca. Sedimenty vznikajú z rôznych odpadov a pravidelnej priemyselnej činnosti.

Pozrite sa na to z väčšej perspektívy ako tí, čo sa aj v domácnostiach a na chatkách zaujímajú o najnovší zmäkčovač vody. Zameriavajte sa nielen na to, ako „misa“ vyzerá, ale aj čo je v nej. Uvedomujú si, že to, v akej kvalite sa voda nachádza, závisí aj od stavu ohrievača a vodovodných potrubí. V priebehu roka sa v nich nahromadí toľko vodného kameňa a zostatkov baktérií, až volajú po záchrane.

Keď už voda, prestáva byť vodou

Aj takí sme my, ľudia. Na jednej strane sa obraňujeme, že chránime seba aj svojich najbližších, na druhej viac rozkošne ako rozvážne investujeme peniaze. V prípade pitnej vody to považujeme za bezpredmetné, veď podlieha prísnym kontrolám a dezinfekcii.

Dnes je veľkou výhodou, že pomocnú ruku vám podá množstvo ochranných prípravkov a prístrojov. Prácu s nimi bezpečne zvládnete aj v domácom prostredí. „Posvietiť si“ môžete na ekologicky šetrnú UV lampu na vodu, ktorá zničí viac ako 99 % baktérií. Vyžaduje si len umiestniť na prívod studenej vody v uzatvorenom objekte. Najviac tomu vyhovuje kotolňa alebo technická miestnosť, ale aby teplota neklesala pod 2 °C. Ide o ozaj výhodnú investíciu, keďže životnosť žiarivky v UV lampe odhadujeme na cca 1 rok. A koľko vody za ten čas dokážete takto v domácnosti zachrániť?

Zdroj obrázku: son Photo / Shutterstock.com

Komentovať