Na jeseň dozrieva množstvo zeleniny a obľúbeným plodom je tekvica. Nie, že by ju ľudia až tak radi jedli. Niektorým chutí viac, iným menej, ja osobne obyčajnú tekvicu nemusím v žiadnej podobe. Tekvice sa využívajú na jesenné strašidelné svietiace predmety alebo ako dekorácia do bytu, tie menšie kusy. A že si nesieme domov peknú dekoráciu do bytu povedala začiatkom zimy aj naša susedka v paneláku, keď sme sa vracali zo záhrady s jednou z hokaido tekvíc, ktoré sme po zbere uložili v dome. A museli sme jej oponovať.




Je zaujímavé, ako ľudia z miest hodnotia vidiek. Mne príde naivná predstava, že dedinčania v minulosti pestovali tekvice ako ozdobu. A že vyšľachtili menšie formy, aby im nezavadzali toľko na stole. Alebo že v hypermarketoch sa predávajú hokaido tekvice len preto, aby sa z nich vyrábali dekorácie.

Tekvica sa samozrejme pestuje ako kŕmna plodina a hokaido sa používa predovšetkým ako potravina. Veľkou prednosťou tekvice hokaido je, že aj jej šupka je jedlá a nie je veľmi tvrdá. Stačí ju dôkladne umyť, napríklad plastovou kefkou a môže sa stať súčasťou pripravovaného jedla.

Obľúbené sú polievky z hokaido, pretože umytú a jadierok zbavené tekvicu nakrájanú na kocky stačí rozvariť a rozmixovať. Polievka získa krásnu oranžovú farbu. U nás však jednoznačné prvenstvo patrí pečenej tekvici hokaido a tento recept sme v rýchlosti predstavili počas jazdy výťahom aj susedke.

Tekvicu rozkrojíme na štvrťky, vyberieme jadierka, tie končia na kompostovisku, kde si s nimi poradia aj vtáky, a nakrájame na asi 3 mm hrubé plátky. Tie pokladieme na pečiaci papier na plech a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme v elektrickej rúre pár minút, po vybratí trošku osolíme. Chutia naozaj skvele samotné alebo ako príloha k mäsu, jedlá je samozrejme aj šupka.

Súvisiace:  Správna obuv záhradkára

Existuje spústa receptov, do ktorých ako jedna zo surovín ide tekvica hokaido. Pretože tekvica nie je len dekorácia.



Podobné príspevky

Mulčovanie šetrí vodu aj námahu
Záhradníkov rok je jeden kolotoč. Len čo na jeseň...
Čítať ďalej
To je tá choroba paradajok
Keď začínajú dozrievať prvé paradajky, podľa lokality niekde už...
Čítať ďalej
Ako sadiť vŕby
Existuje niekoľko dôvodov, prečo by ste mali chcieť, aby vŕba...
Čítať ďalej
kompostkompost
S fazuľou do járku
Takúto odpoveď dostala moja priateľka od susedky v novej záhrade...
Čítať ďalej
Pupenec už nie je problém
Pupenec je vytrvalá burina, strpčujúca život nejednému záhradkárovi. Akokoľvek sa...
Čítať ďalej
komposterkomposter
Paletový kompostér
O tom, že zvyšky rastlín, či už po reze stromov,...
Čítať ďalej