Tag lekvár

Koľko pohárikov sme zavarili?

18 septembra 2017,, napísal admin Tagy: , , , , , , , , , ,

Túto otázku často dostávame od ľudí, ktorí majú svoju záhradu alebo zavárajú a konzervujú ovocie a zeleninu z toho, čo dostali od rodiny alebo výhodne nakúpili cez známych, prípadne na tržnici. Počet pohárov môže hovoriť nie len o tom, čo rodina cez zimu a na jar celkovo zje, ale aj o tom, aké veľké zásoby si robí na zimné mesiace. Ľudia veria, že si ukladajú na zimu vitamíny zo záhrady, ktoré nestihli skonzumovať čerstvé a že sa budú mať dobre. Že sa takto starajú aj o svoje zdravie.

Ako efektívne uskladniť úrodu

25 augusta 2015,, napísal admin Tagy:

kompoty Koncom leta je radosť chodiť do záhradky. Obsypané stromy, obťažkané kríčky, všade dozrieva ovocie a zelenina. A onedlho už bude zrelé aj hrozno. Užijeme si vitamíny aj sladké chute, vychutnáme šťavnaté broskyne, hrušky alebo osviežujúce jablká. Raňajky nám spestrujú červené a voňavé paradajky aj zelená paprika. Leto je skrátka v záhrade obdobím hojnosti. A to až takej, že často nie sme schopní s celou rodinou skonzumovať toľko úrody, koľko sa jej naraz urodí. Musíme ju uložiť do zásoby. Ako na to?
 

Kompóty kam sa pozriete

15 októbra 2013,, napísal admin Tagy: ,

džem

 

Už máte úrodu ovocia pozberanú? A už ste všetko spracovali? A čo orechy? Už sú uskladnené? Kompóty zavarené, pečený čaj v pohároch, lekváre uložené? Koreňová zelenina v už je v bedničkách? A čo kapusta? Naložená či vás to ešte len čaká? A koľko vám toho ostalo ešte na poli alebo na stromoch?

 

Pečený čaj z ovocia

02 júla 2013,, napísal admin Tagy: , , , , ,

džem V záhradách sa onedlho ukáže tohoročná úroda. A vyvstane opäť otázka, čo s ňou. Ako ju spracovať. Ako uchovať tú časť ovocia, ktorú nedokážeme okamžite ako čerstvú skonzumovať. S prvými jahodami to nie je problém, len sa po nich zapráši. Jedia sa čerstvé alebo so šľahačkou, zmixované do koktailov a podobne. Ovocia ale s postupujúcim letom pribúda, aj množstvo aj druhy a zrazu máme všetci plné bruchá. A bedničky a vedierka sa plnia. Čerešne, ríbezle, slivky, maliny, černice, egreše…

Klasika je navariť zo všetkého kompót alebo lekvár. Ale pri pomyslení, koľko cukru a želírovacej hmoty do toho by bolo treba nasypať a koľko času treba stáť v lete pri horúcom sporáku. A predtým ešte všetko ríbezlie a maliny pomlieť a prepasírovať. Čo tak skúsiť dosladiť stéviovým práškom a urobiť zo všetkého ovocia pečený čaj? Pečený čaj potom môžeme pridávať do bieleho jogurtu alebo do raňajkových musli alebo do ryžového nákypu.

1