Tag varenie

Oplatí sa kúriť drevom ovocných stromov?

09 júla 2024,, napísal admin Tagy: , , , ,

Pred časom som bol účastník polemiky cez internet, či je rozumné pestovať ovocné stromy na palivo. Aspoň tak som pochopil, že si tému rozhovoru vysvetľovala protistrana. Ja som skôr chápal diskusiu ako „Oplatí sa využívať drevo nepotrebných ovocných stromov ako palivo?“ Myslím si, že hoci je debata stále o tom istom, z pohľadu postavenia oboch otázok môže výsledok vyznievať odlišne. Ako to teda vidím ja?



Pečený čaj z ovocia

02 júla 2013,, napísal admin Tagy: , , , , ,

džem V záhradách sa onedlho ukáže tohoročná úroda. A vyvstane opäť otázka, čo s ňou. Ako ju spracovať. Ako uchovať tú časť ovocia, ktorú nedokážeme okamžite ako čerstvú skonzumovať. S prvými jahodami to nie je problém, len sa po nich zapráši. Jedia sa čerstvé alebo so šľahačkou, zmixované do koktailov a podobne. Ovocia ale s postupujúcim letom pribúda, aj množstvo aj druhy a zrazu máme všetci plné bruchá. A bedničky a vedierka sa plnia. Čerešne, ríbezle, slivky, maliny, černice, egreše…

Klasika je navariť zo všetkého kompót alebo lekvár. Ale pri pomyslení, koľko cukru a želírovacej hmoty do toho by bolo treba nasypať a koľko času treba stáť v lete pri horúcom sporáku. A predtým ešte všetko ríbezlie a maliny pomlieť a prepasírovať. Čo tak skúsiť dosladiť stéviovým práškom a urobiť zo všetkého ovocia pečený čaj? Pečený čaj potom môžeme pridávať do bieleho jogurtu alebo do raňajkových musli alebo do ryžového nákypu.

1