Kategória Zelenina

Paprikám sa tento rok veľmi darilo

14 októbra 2017,, napísal admin Tagy: ,

Po vlaňajšom „testovacom roku“ sme sa do pestovania zeleniny tento rok pustili naplno. Ukázalo sa, že pôda je tu výborná, slnka dostatok a ani s vodou problémy mať nebudeme. Jednak na mnohých miestach sa vyskytujú prúdy podpovrchovej vody, ktorú sme sa naučili najprv využívať a až potom prebytočnú odvádzať preč, jednak máme za domom vlastnú studňu, z ktorej dokážeme zavlažovať zeleninu aj ovocné stromy. A papriky sa nám odmenili bohatou úrodou a skvelou chuťou.



Tretí výsev reďkoviek

01 októbra 2017,, napísal admin Tagy: ,

Reďkovky poznáme ako jarnú zeleninu, ktorá je k dispozícii medzi prvými plodmi záhrady. Veľkou výhodou tejto zeleniny je fakt, že narastie do konzumnej veľkosti veľmi rýchlo. Nepotrebuje až tak veľké teplo, zato celkom dosť vody. A tej býva na jar v záhrade dosť. Podobné podmienky panujú na jeseň. Preto sme využili uvoľnený záhon a do kyprej pôdy vysiali jesennú dávku červených reďkoviek. Mali sme výsevný pásik z jarnej záhradkárskej výstavy v Trenčíne, tak prečo má ležať v krabici, keď je zem ešte zohriata a reďkovky môžu dozrieť.

Koľko pohárikov sme zavarili?

18 septembra 2017,, napísal admin Tagy: , , , , , , , , , ,

Túto otázku často dostávame od ľudí, ktorí majú svoju záhradu alebo zavárajú a konzervujú ovocie a zeleninu z toho, čo dostali od rodiny alebo výhodne nakúpili cez známych, prípadne na tržnici. Počet pohárov môže hovoriť nie len o tom, čo rodina cez zimu a na jar celkovo zje, ale aj o tom, aké veľké zásoby si robí na zimné mesiace. Ľudia veria, že si ukladajú na zimu vitamíny zo záhrady, ktoré nestihli skonzumovať čerstvé a že sa budú mať dobre. Že sa takto starajú aj o svoje zdravie.

Úroda paradajok je naozaj bohatá

11 septembra 2017,, napísal admin Tagy: , ,

Ak sa niečomu tento rok v našej záhrade mimoriadne darilo, tak sú to určite paradajky. Začalo to už tým, že po vysiatí semienok z vlaňajšej úrody sa priesadám doma mimoriadne darilo a po úspešnom vyklíčení rástli ako z vody. Bolo ich toko, že sme ich nemali kam zasadiť, takže sme museli rozšíriť pestovateľské plochy. Okrem kríčkových paradajok sme zasadili pár rastlín aj divých paradajok s malými žltými plodmi a neskôr v lete sme nestíhali pridávať opory, pretože tie stávajúce boli preťažené. A teraz nestíhame paradajky jesť.

Uhorky v záhrade končia

04 septembra 2017,, napísal admin Tagy: , , , , ,

Zelenina žiaľ v našich podmienkach patrí k jednoročným rastlinám. Na rozdiel od stromov alebo iných trvaliek na kvetinovom záhone ju musíme každý rok vysadiť na novo a s koncom leta a s prichádzajúcimi chladnými dňami sa končí aj jej životnosť. K prvým rastlinám, ktoré oznamujú koniec pestovateľskej sezóny, patri uhorky. Nie inak tomu je aj v našej záhrade. Listy uhoriek začali pomaly žltnúť a hnednúť, až uvädli úplne. Ešte pred týždňom vyzerali vitálne a zdravé a teraz už počítame, koľko uhoriek ešte stihneme toto leto zjesť. Cyklus prírody je neúprosný. Hoci chodíme do záhrady v tričku s krátkym rukávom, jeseň je už na spadnutie. Uhorková sezóna skončila.

Raňajky zo záhrady

22 augusta 2017,, napísal admin Tagy: , , , , ,

Je to skvelý pocit, keď si na tanier položíte veci, ktoré ste si dopestovali vlastnými rukami vo vlastnej záhrade. Nie ste odkázaný na to, či v obchodoch majú čerstvé potraviny alebo nie, či v Španielsku bola úroda, cestou sa nepokazil kamión alebo ľudia pred sviatkami vykúpia obchody. A do istej miery nie ste závislý ani na tom, či máte prácu a pravidelnú mzdu. Dobrý pocit sprevádza vynikajúca chuť vo vlastnej záhrade dopestovanej zeleniny, ktorú môže umocniť aj doma pečený kváskový chlieb. Takéto raňajky ja teraz mávam takmer každý deň.

Vyskúšali sme pestovať cesnak

24 júla 2017,, napísal admin Tagy:

Cesnak je celkom náročná plodina na pestovanie. Ale aj celkom žiadaná v kuchyni. Niekomu celkom nevyhovuje jeho chuť, ale každý kto ho je, si chváli aj jeho preventívne a liečebné zdravotné účinky. V minulosti sa pestoval hádam v každej záhrade, dnešná lenivosť dedinčanov nás núti chodiť po cesnak do obchodov. A hoci sme boli zvyknutí skladovať cesnak celý rok, ten lacný predávaný nevydrží. Preto sme cesnak zaradili do nami pestovaných plodín. Chceli sme si vyskúšať, ako sa mu bude u nás dariť a ako jeho pestovanie zvládneme.

Prvá tohoročná zelenina

02 júna 2017,, napísal admin Tagy:

Ešte len nedávno sme sadili priesady plodovej zeleniny a koreňovú už začíname vyberať a konzumovať. Aby sa jej lepšie darilo za každých podmienok a aby sme mali čo najviac úrody, priateľka vysiala zeleninu na dvoch miestach. Ak sa jej bude rovnako dobre dariť všade, nebudeme mať problém to všetko schrúmať. Reďkovky nám chutia. Zjeme ich ku grilovaným dobrotám rovnako tak ako k tlačenke alebo domácemu kváskovému chlebu s maslom či tvarohovou nátierkou. Alebo len tak. Veď chutia a sú zdravé. Okrem vody obsahujú aj vitamíny a vlákninu. A najlepšie je na tom to, že vyrastú takmer zadarmo a samé.

 

Prišiel čas sadiť priesady do záhonov

27 mája 2017,, napísal admin Tagy: , , , ,

Pestovanie plodovej zeleniny má dve fázy. Najprv výsev semien, dopestovanie priesad. Zväčša v dome/byte, na južnom okne, prípadne v skleníku. A keď už sú priesady dosť veľké a vonku už nehrozia prízemné mrazy, príde čas vysadiť mladú zeleninu do záhonov pod holým nebom. To je zvyčajne v polovičke mája, kedy odídu poslední zmrznutí (Pankrác, Servác a Bonifác). Na tento čas sme si aj my naplánovali osadenie záhonov. Priateľka si zobrala v práci týždeň dovolenky a tak sme osem dní strávili v záhrade, pričom sme každý deň doviezli a umiestnili mnoho priesad.

Čas vysiať paradajky

17 marca 2017,, napísal admin Tagy: , , , ,

Zhruba dva mesiace by mali rásť priesady paradajok, kým ich dáme do zeme v záhrade. A ak plánujeme výsadbu sadeníc do záhonov v polovičke mája, v našich zemepisných šírkach, je polovička marca ten správny čas na ich vysievanie. Takže si priateľka naplánovala jedno poobedie po návrate z práce práve prácu so substrátom a založením novej úrody. Papriky a paradajky patria k našim najobľúbenejším druhom zeleniny, veľmi nám chutia a tiež ich obaja zjeme v sezóne neskutočné množstvo. Či už samé, alebo na raňajky s domácim kváskovým chlebom ale aj k mäsu na grile v našej záhrade.