Pestovanie od semienok

Viac a viac ľudí využíva svoju záhradu alebo balkón pre pestovanie zeleniny a niet divu, doma vypestovaná zelenina je lacnejšia a zdravšia. Okrem toho, mnohým z vás robí radosť vypestovať si svoju vlastnú zeleninu. Mnohí kupujú hotové rastliny a len ich presunú domov, ale nebojte sa začať od semená a vyskúšať si celý proces sami doma.




Čo všetko potrebujeme?

Ak ste sa rozhodli pokúsiť sa pestovať rastliny zo semien v tomto roku, potom budete potrebovať nakúpiť niekoľko vecí, najmä semená. Môžete ich kúpiť v každom supermarkete alebo záhradníctve. Každý si môže vybrať zeleninu a rozmanitosť, ktorú má rád. Okrem semien budete tiež potrebovať niečo, do čoho ich zasadíte. Ak ste niekedy sadili rastliny, kúpili ste ich v malých kvetináčoch, ak ich máte niekde skryté, môžete ich použiť, ak ste ich zahodili, tak si musíte zaobstarať nejaké podobné kvetináče, alebo si môžete kúpiť mini parenisko. Ďalej je potrebný substrát. Môžete si ho kúpiť alebo vziať zo záhrady, veľa záhradníkov odporúča krtince a do nich premiešať trochu piesku alebo substrát. Posledná vec, ktorá nie je potrebná, ale vhodná je rozprašovač na vodu.

Kedy môžeme začať?

Mnoho ľudí sa teší na sadenie semien a sledovanie, ak niečo zo zeme raší. Pravdou je, že každé semeno sa sadí inokedy. Napríklad papriky sú jedny z prvých, a preto sa sejú vo februári, paradajky sa sejú v marci a podobne. To, kedy sa aká zelenina vysieva, môžete nájsť na zadnej strane obalu semien. Podobne nájdete aj to, kedy a ako ich vysadiť do záhona, ale babská rada hovorí, že by sa malo sadiť von až po zmrznutých mužoch.

Ideme na to

Keď dôjde k prvému času výsadby, mali by ste nachystať kvetináče alebo parenisko, ktoré naplníte hlinou. Potom stačí semená vysiať do substrátu. Niekedy je problém odhadnúť ideálnu vzdialenosť medzi semenami. Záhradníci používajú rôzne triky, jeden z nich je napríklad králičie pletivo, ktoré je veľmi jemné. Položia ho na hlinu a dajú jedno semeno do každej diery. Pravdou je, že je to celkom jednoduché a rýchle, ale ak nemáte doma pletivo pre králiky, nemusíte sa s tým trápiť, nechajte jeden centimeter miesta medzi semenami. Keď ich umiestnite, nezabudnite ich dobre poliať. Postrekovač sa odporúča, aby sa neposunuli semená pod silným prúdom vody. Je dobré použiť odstátu vodu, čo znamená, že ju nalejete do postrekovača niekoľko dní vopred.

Ak ste semená dobre poliali, mali by ste ich zakryť. Ten, kto má parenisko, len zakryje semená vekom. Ak máte len kvetináč, nevadí, stačí že ste semená vložili do transparentnej fólie tak, aby sa semená zaparili a rýchlejšie rástli. Ideálne je mať semená na parapete, aby mali dosť slnečného žiarenia.

Dá sa to urýchliť?

Klíčenie semien je relatívne dlhý proces a niekedy, bohužiaľ sa môže stať, že niektoré semená vôbec nevyklíčia. Nemusí to nevyhnutne znamenať, že ste sa starali zle o semená, alebo to boli zlé semená. V prípade, že by ste chceli mať zelenú rastlinu rýchlejšie, potom to ide tak, takže semená nejdú do substrátu, ale na vlhkú vatu, pijak alebo toaletný papier, zalejete ich vodou a nechať ich vyklíčiť. Až z nich začínajú rásť zelené rastliny, tak ich presadíte do kvetináčov alebo do pareniska.

A ako sa starať o semená ďalej?

Nezabúdajte semená pravidelne zalievať, aby mali dostatok vlhkosti. Je vždy dobré používať postrekovač a mať odstátu vodu. Niektoré pridávajú hnojivá do vody na podporu rastu rastlín, ale nie je to potrebné. Ak sa staráte o semená, neostáva nič iné, len čakať, kým sa semená stanú rastlinou. Nebojte sa pestovať zeleninu zo semien, uvidíte, že vám to urobí veľkú radosť, pretože klíčenie semien je taký malý zázrak.




Komentovať