Začiatočník, v každom obore, hltá slová každého, kto dokáže o „problémoch“ zasvätene hovoriť a jeho reč vyzerá odborne. Začiatočník nedokáže posúdiť, čo sú skutočne odborné informácie a čo sú žvásty. A už vôbec nič nevie o skutočných dôvodoch, prečo niekto hovorí to, čo práve hovorí. A tak je internet plný kvázi-profesionálnych videí, ako by ste mali robiť to, čo vám youtuber ukazuje. Napríklad preto, že z toho má zisk.
A nemusí to byť zisk od počtu zhliadnutí a videných reklám od prevádzkovateľa platformy. Kľudne to môže byť aj tak, že youtuber má podiel vo firme, ktorá predáva produkty, ktoré tak nejak mimochodom vo videu používa a spomína. Alebo má podiel zo zisku z predaja. Môže to byť všelijaké. A keď človeka vo videu vídate na obrazovkách už roky a stále „tlačí“ tie isté postupy a tie isté produkty, je načase zbystriť pozornosť.
Ako som spomínal, začiatočník nemusí rozpoznať rozdiel medzi kvalitnou informáciou a nezmyslom. No ak máte už za sebou nejaké skúsenosti a tiež sledujete aj iné zdroje informácií, tak už za minútu sledovania viete posúdiť, o čo sa jedná. Iste, každý môže mať trochu iný prístup k pestovaniu a používať chémiu za každú cenu nie je zakázané. Rovnako ako nie je trestné používať postupy, ktoré sú takpovediac zbytočné alebo vám zvyšujú náklady, bez toho, že by vám zvýšili kvalitu a lebo kvantitu produkcie. Dokonca nie je protizákonné ani používať už dávno prekonané postupy a pretláčať tie staré donekonečna, keď je možnosť získať informácie o jednoduchších či efektívnejších postupoch. Je to len konzervativizmus, neochota prijímať nové poznatky a učiť sa nové veci alebo skutočne len snaha ešte trochu zarobiť, kým nás aspoň niekto ešte sleduje?
Poďme k paradajkám, konkrétne k tomuto videu starej dámy televíznych záhradkárskych programov.
Super rada, to s tým pružným upevnením rajčín ku kolíku, to veľa ľudí podceňuje a neuvedomuje si, že počas rastu stonka zhrubne a pevný špagát uviazaný na tesno rajčinu naozaj priškrtí. Čo mi ale „otvára bičak vo vrecku“, je neustály tlak na to, aby ľudia vyštipovali rajčiny. Preboha načo? To vám fakt tak vadí, že bude rastlina bujná a bude mať veľa plodov? Čoho sa bojíte? Že ich pôda neuživí? Kvalitná pôda plná humusu a prirodzenej výživy s tým problém nemá, ale ak skutočne do pôdy zapravujete predpísané množstvá umelých hnojív a vaša „pôda“ je len držiak koreňov, tak potom áno. Ale existujú skutoční záujemcovia o pestovanie kvalitných potravín, ktorí ešte nepočuli o regeneratívnom pestovaní a neustále prehnojovaním nivočia svoju pôdu? Keby pani vo svojom videu mala svoje záhony zamulčované, nemala by starosť o kvalitu pôdy a dokonca ani o vlahu v nej.
Pritom pri rajčinách stačí jednoduchá zmena. Teda dve. Tou prvou je nepestovať dvojmetrové „tornáda“, ktoré od nás vyžadujú neustále šaškovanie okolo seba, teda to vyštipovanie a iné „kejkle“. To naozaj musíte mať pocit, že ste sa nadreli, že ste niečo obetovali, aby vám chutila tá bednička rajčín? To nedokážete s uspokojením vychutnať si svoju zeleninu len tak, bez zbytočnej námahy? Niektorí ľudia stále veria, že plody musia byť na slnku, aby dozreli. Lenže fotosyntéza a tvorba cukrov prebieha v listoch, plody môžu byť kľudne v húštine kríka. A aj tak budú červené a zrelé. Takže pestovanie kríčkových odrôd, ktoré v ideálnych podmienkach dorastú do metrovej výšky a nevyžadujú nijaké „zodieranie sa“ v prospech úrody sú prvým riešením, ktoré odstráni problém, ktoré video tak bravúrne rieši kolenkujúc sa okolo paradajok. Alebo vám je päť kilo rajčín z jedného kríka málo?
Tou druhou je zmena z kupovaného osiva typu „F1“ na niečo normálne, čo si môžete sami pestovať po tom, ako z najkrajších paradajok vyberiete a uskladníte semená. Prestanete byť závislí na tom, čo trh (ne)ponúka a koľko to stojí. Jednoducho vysejete, koľko chcete a nič vás to nestojí.
Musíte okopávať
To tvrdí nie len pani Dušková, to vám bude tvrdiť nejeden gazda. Nejedna gazdiná, ktorá zamrzla v čase. Okopávať treba, aby nerástla burina. Ktorá by nerástla, keby zem nebola holá, ale nastlaná slamou, aby sa k semenám buriny nedostalo slnko. Okopávať treba, aby ste prerušili kapiláry, ktorými sa vyparuje podpovrchová voda, aby ste nemuseli toľko zavlažovať. Ktorá by sa nevyparovala, keby zem nebola holá a slnkom prehrievaná, ale nastlaná slamou. Ušetrili by ste za vodu, za elektrinu do čerpadla, námahu chodením z krhlou. Okopávať treba, aby ste rozrušili prísušok, ktorý vznikol na okopanej zemi zavlažovaním alebo dažďom, aby bola zem kyprá. Ktorá by bola kyprá, keby nebola zem holá, ale zamulčovaná slamou.
Keby ste neokopávali, ale mulčovali, tak by sa bližšie pri povrchu držali dážďovky, ktoré by nie len prekyprovali pôdu, aby dochádzalo k výmene plynov (napríklad dusíka, CO2) medzi pôdou a vzduchom, ale ju aj permanentne obohacovali o humus, ktorý jednak zadržiava vodu, jednak poskytuje výživu rastlinám. To by ste ale potom nekupovali tie hnojivá a neutrácali zbytočne peniaze, ale z čoho by potom žili všetky tie záhradkárske predajne a eshopy? Tak neviem, či to pani Dušková ešte stále nevie a preto odporúča okopávanie, alebo to už vie, ale práve preto odporúča okopávanie? Starý „režim“ treba udržovať pri živote čo najdlhšie, stoj čo stoj!
Máte málo? Dosejte a vysaďte
Je to tak, nie len mráz ale aj rôzni škodcovia môžu ublížiť malým sadeniciam. My preto vysievame asi dvojnásobok uvažovaného počtu rastlín a prvú tretinu vysádzame do záhonov väčšinou už v apríli, ak sa ukazuje vhodné počasie. Nie každý rok môžu prísť „zmrznutí“, nie každý rok v rovnakom čase a nie vždy zničia všetky rastliny. Takže potom vysadíme druhú tretinu, áno aj my niektoré rajčiny vymeníme. No a keby prišla ešte jedna pohroma, stále nám ostáva jedna tretina nepoužitých sadeníc. A pretože osivo nemusíme kupovať, tak nás to vlastne nič nestojí, aj keď tú tretinu nakoniec hodíme do kompostu. Veď sa tam recyklujú a opäť skončia v záhonoch.
No ak niekto vrelo odporúča vyšklbávať z rajčín zálistky, tak je divné, ak radí dosádzať zo sadeníc. Veď stačí dať zálistky na pár dní do vody, pustia korene a potom šup s nimi do záhonov. Ani sa nenazdáte a dobehnú tie pôvodné rastliny čo do veľkosti a úrodnosti. Alebo sa táto bežne dostupná informácia ešte k niekomu nedostala?
Niektoré videá sú zlé, niektoré dobré no a niektoré len nie sú dosť dobré. Vždy asi záleží od toho, čo je cieľom a aké sú východzie mantinely. Ak niekto vychádza z predstavy, že vždy budú k dispozícii semená pre nákup (a obchod nám zabezpečí „široký“ sortiment – veď vždy si môžeme vybrať z toho, čo nám ponúka – len nevieme zabezpečiť, aby nám ponúkol to, čo potrebujeme…) a že každý problém vyriešime postrekom a tvrdou prácou (veď čo by som sa nenadrel, keď sa môžem), tak sú pre neho podobné videá prínosné a utvrdzujú ho v jeho zažitých predstavách. Ja vychádzam z toho, že pestujem si doma zeleninu aby bola nie len zdravá, ale aby som nemusel furt za voľačo platiť. Alebo vaša stará mama v záhrade stále niekomu platila?
Viem si predstaviť námietky niektorých ľudí. Pestujú si na záhradke svoju zeleninu (a ovocie) a musia chodiť do práce. Prečo? Aby si zarobili na potraviny, ktoré nemôžu pestovať, pretože chodia do práce. Dobre vymyslené, že 😉 A tak sa z takéhoto pestovania stáva vlastne iba hobby, ktoré významne neohrozuje tržby nadnárodných obchodných reťazcov a pritom stále prispieva do štátnej kasy platbou DPH. Ako píšem, dobre vymyslené. A týchto ľudí treba zamestnať zbytočnosťami, aby nevystúpili z kolesa krysieho preteku. Ešte by sa stali (čiastočne) nezávislí…