Na jar sa teší každý záhradkár. Vzduch aj zem sa zohrievajú a už sa tešia na nové semená a sadenice zeleniny. No niekedy mám pocit, že v niektorých záhradách sa oveľa viac tešia na to, až príde jeseň, koniec sezóny a budú môcť zeleninové záhony likvidovať a mať už konečne pokoj. Zrejme záleží od toho, čo je cieľom práce v záhrade.




Veľa ľudí považuje prácu v záhrade za spôsob zaobstarania si potravín iným spôsobom, ako nákupom v obchodoch. Časť z nich považuje pestovanie zeleniny za lacnejší spôsob zaobstarania si potravín a časť zase uvažuje o tom, že ich zelenina bude zdravšia, ako tá z obchodu. Časť záhradkárov veľa zeleniny zje rovno takú, ako v záhrade vyrástla, teda surovú, prípadne spracovanú v kuchyni. A sú záhradkári, ktorí si v sezóne nedoprajú, ale všetko konzervujú na zimu a budúcu jar. Každý má na to svoje dôvody a svoje vysvetlenie.

Zrejme to súvisí aj s úrovňou všeobecných znalostí a so znalosťami pôsobenia potravín na naše telá. No stále sú medzi nami ľudia, ktorí zodpovednými za svoje zdravie považujú svojich lekárov a lekárnikov. A tak čerstvá surová zelenina pre nich nemá nijaký iný význam, ako chuťový. Ako inak si vysvetliť, že niekto koncom augusta zlikviduje porast uhoriek nakladačiek, hoci stále rodia, len s poznámkou „Nikto už to nechce, už sa najedli“. V skutočnosti o tri týždne skôr, ako zvyčajne, ale aj tak skoro.

Príde mi to predčasné, keď uhorky stále kvitnú a stále rodia chutné plody, s ktorými netreba robiť nič, len ich odtrhnúť a zjesť. Pravda, keby neboli v záhone za malým slepačím dvorom plným trusu. Keby boli záhony dobre zamulčované trávou alebo slamou, aby nemuseli byť každý deň polievané. Keby tá kupa na polievanie nebola stará plechová a ťažká, ale nová plastová a ľahká.

Súvisiace:  Dobrá pôda

U nás sa nehráme na „Keby“, u nás si všetko robíme tak, aby nám to život uľahčovalo a zlepšovalo. Zeleninu pestujeme až do mrazu, vlastne si rastie sama, kedy sa už naozaj nedá jesť a ide do kompostu. A čo najviac jej zjeme čerstvú a surovú, hoci aj my časť z nej rôznymi spôsobmi konzervujeme na zimu. Len nám príde divné odoprieť si spotrebu čerstvej, v sezóne, a uprednostniť konzervovanie na „horšie časy“, kedy je drahšia o onú energiu aj prácu a horšia, o teplom zničené niektoré vitamíny a s pridaním octu či cukru. To nášmu zdraviu veľa nepridá. Pravda, stačí sa opýtať, kto z nás je chorý 😉



Podobné príspevky

Predĺžené leto
Tradiční pestovatelia, gazdovia a záhradkári majú svoje pranostiky, ktoré...
Čítať ďalej
Oplatí sa kúriť drevom ovocných stromov?
Pred časom som bol účastník polemiky cez internet, či je...
Čítať ďalej
To je tá choroba paradajok
Keď začínajú dozrievať prvé paradajky, podľa lokality niekde už...
Čítať ďalej
Požičovňa stavebných strojov – s čím vám...
Požičovne náradia isto každý pozná, na Slovensku však pôsobí aj...
Čítať ďalej
prútiky vŕby na plot a náradieprútiky vŕby na plot a náradie
Ako vybudovať vŕbové oplotenie
Keď sme kúpili záhradu, oplotená bola len spodná polovica....
Čítať ďalej
Mandľa a lipa v našej záhrade
Celú záhradu sme si rozdelili na tri hlavné bloky....
Čítať ďalej