Tag paradajky

Koľko pohárikov sme zavarili?

18 septembra 2017,, napísal admin Tagy: , , , , , , , , , ,

Túto otázku často dostávame od ľudí, ktorí majú svoju záhradu alebo zavárajú a konzervujú ovocie a zeleninu z toho, čo dostali od rodiny alebo výhodne nakúpili cez známych, prípadne na tržnici. Počet pohárov môže hovoriť nie len o tom, čo rodina cez zimu a na jar celkovo zje, ale aj o tom, aké veľké zásoby si robí na zimné mesiace. Ľudia veria, že si ukladajú na zimu vitamíny zo záhrady, ktoré nestihli skonzumovať čerstvé a že sa budú mať dobre. Že sa takto starajú aj o svoje zdravie.



Úroda paradajok je naozaj bohatá

11 septembra 2017,, napísal admin Tagy: , ,

Ak sa niečomu tento rok v našej záhrade mimoriadne darilo, tak sú to určite paradajky. Začalo to už tým, že po vysiatí semienok z vlaňajšej úrody sa priesadám doma mimoriadne darilo a po úspešnom vyklíčení rástli ako z vody. Bolo ich toko, že sme ich nemali kam zasadiť, takže sme museli rozšíriť pestovateľské plochy. Okrem kríčkových paradajok sme zasadili pár rastlín aj divých paradajok s malými žltými plodmi a neskôr v lete sme nestíhali pridávať opory, pretože tie stávajúce boli preťažené. A teraz nestíhame paradajky jesť.

Raňajky zo záhrady

22 augusta 2017,, napísal admin Tagy: , , , , ,

Je to skvelý pocit, keď si na tanier položíte veci, ktoré ste si dopestovali vlastnými rukami vo vlastnej záhrade. Nie ste odkázaný na to, či v obchodoch majú čerstvé potraviny alebo nie, či v Španielsku bola úroda, cestou sa nepokazil kamión alebo ľudia pred sviatkami vykúpia obchody. A do istej miery nie ste závislý ani na tom, či máte prácu a pravidelnú mzdu. Dobrý pocit sprevádza vynikajúca chuť vo vlastnej záhrade dopestovanej zeleniny, ktorú môže umocniť aj doma pečený kváskový chlieb. Takéto raňajky ja teraz mávam takmer každý deň.

Pestovanie zeleniny a pečenie chleba – cesta k nezávislosti

19 augusta 2017,, napísal admin Tagy: , , , , , ,

Z jednej TV relácie si pamätám údaj, že pred začiatkom 2. svetovej vojny pracovalo v poľnohospodárstve 50 % Američanov a teraz len 2 %. Pritom teraz je obyvateľov USA určite viacej a známe sú prípady, kedy sa prebytky úrody hádzali do mora, aby sa neznížila cena produkcie. Každý si tento fakt vyhodnotí inak. Niekoho zaujme to enormné zvýšenie efektívnosti práce v poľnohospodárstve, niekto vidí prudké zníženie námahy. A ja vidím prudký nárast počtu ľudí, závislých od dodávok potravín od niekoho cudzieho. A niečo podobné sa neudialo len v USA, ale aj v Európe, deje sa to aj u nás, na Slovensku. Stačilo dvadsaťpäť rokov od prevratu a majú nás v hrsti. Teda presnejšie vás majú v hrsti.

Ale veď ja mám okrasnú záhradu!

14 júla 2017,, napísal admin Tagy: , , , , , , , ,

Do záhrady chodím skutočne veľmi rád a preto som v nej naozaj často. Dokonca aj v dni, kedy má hodinku či dve pršať, som v záhrade. Ten čas strávim v dome alebo na priedomí a len sa tak pozerám do priestoru, oddychujem alebo premýšľam. Čo ešte opravím, čo nové urobím. A tak je to celý víkend, tak je to každý deň po pracovnej dobe. Ak ma niekto hľadá, som v záhrade. Či robím niečo alebo oddychujem, užívam si ju.

Sedem dôvodov pre vyvýšené záhony

Snaha vybudovať si vo svojej záhrade vyvýšené záhony môže byť vedenia viacerými dôvodmi. Nedá sa totiž povedať, že vyvýšené záhony majú jedinú výhodu. A pretože každý záhradkár môže mať iný dôvod, pre ktorý túži mať vo svojej záhrade vyvýšený záhon, môžu sa podľa toho odlišovať aj rozmery a výšky, ale tiež aj tvary vyvýšených záhonov. Nedá sa preto povedať, ktorý vyvýšený záhon je lepší a prečo. Poďme sa teraz spoločne pozrieť, ktorých sedem dôvodov môže viesť záhradkára k stavbe vyvýšeného záhona. A ktorý dôvod je ten váš.

Vďaka mulčovaniu prekonávame sucho

Tento rok je leto enormne horúce, suché a hlavne dlhé. Keď v druhej polovici júna píšem tento článok, je to už mesiac, čo u nás nepršalo. Pred tromi týždňami boli nejaké zrážky, ale len lokálne, v niektorých dedinách doslova zlialo, inde spŕchlo a v našej záhrade nič, ani kvapka. Neviem si predstaviť, ako by sme fungovali v starej záhrade, odkázaní len na dažďovú vodu zo strechy chatky v nádrži. Čo vieme od známych, sú už dávno bez vody, ktorú musia do záhradky dovážať. My využívame vodu z vlastnej studne, ale hlavne sa nám vďaka dôslednému mulčovaniu všetkých rastlín podarilo znížiť spotrebu vody.

Prišiel čas sadiť priesady do záhonov

27 mája 2017,, napísal admin Tagy: , , , ,

Pestovanie plodovej zeleniny má dve fázy. Najprv výsev semien, dopestovanie priesad. Zväčša v dome/byte, na južnom okne, prípadne v skleníku. A keď už sú priesady dosť veľké a vonku už nehrozia prízemné mrazy, príde čas vysadiť mladú zeleninu do záhonov pod holým nebom. To je zvyčajne v polovičke mája, kedy odídu poslední zmrznutí (Pankrác, Servác a Bonifác). Na tento čas sme si aj my naplánovali osadenie záhonov. Priateľka si zobrala v práci týždeň dovolenky a tak sme osem dní strávili v záhrade, pričom sme každý deň doviezli a umiestnili mnoho priesad.

Vetrajte byt, keď pestujete priesady

17 apríla 2017,, napísal admin Tagy: , , ,

Každý panelákový záhradkár, ktorý si pripravuje vlastné priesady zeleniny, ich pestuje väčšinou doma. Tu lepšie kontrolujeme množstvo svetla aj tepla, ktoré klíčiace semienka a neskôr mladé rastlinky potrebujú pre svoj zdravý rast. Máme pod kontrolou aj zavlažovanie, aby nepreschli. Jednoducho sú priesady v byte na očiach každý deň. A keď dorastú a vonku už je teplo na ich zasadenie do pôdy, až vtedy sa dostanú do záhrady. V záhradnom domčeku by im totiž mohla byť zima, náhly mráz by ich zničil. Ale je tu ešte jeden problém, na ktorý neradno zabúdať.

Čas vysiať paradajky

17 marca 2017,, napísal admin Tagy: , , , ,

Zhruba dva mesiace by mali rásť priesady paradajok, kým ich dáme do zeme v záhrade. A ak plánujeme výsadbu sadeníc do záhonov v polovičke mája, v našich zemepisných šírkach, je polovička marca ten správny čas na ich vysievanie. Takže si priateľka naplánovala jedno poobedie po návrate z práce práve prácu so substrátom a založením novej úrody. Papriky a paradajky patria k našim najobľúbenejším druhom zeleniny, veľmi nám chutia a tiež ich obaja zjeme v sezóne neskutočné množstvo. Či už samé, alebo na raňajky s domácim kváskovým chlebom ale aj k mäsu na grile v našej záhrade.