Ešte len nedávno začali dozrievať prvé zemolezy a pochutnávali sme si na ich modrých plodoch a už sa tu chystá ďalšia ovocná hostina. Pod viničom, pod stromami a vlastne všade, kde máme v záhrade nasadené jahody, sa objavujú prvé červené plody a lákajú ochutnať aj tie, až do bolenia brucha 😉 Táto jar bola k jahodám milostivá, u nás nezamrzol ani jeden kvietok a tak sa teraz tešíme na bohatú úrodu. Aj na jej spracovanie.
Ako poznamenal strýko Vlado, tu všade sú jahody. Bodaj by aj nie, veď nám všetkým chutia. A navyše sú často pestované ako sprievodné a ochranné rastliny iným dôležitejším rastlinám a stromom, tak prečo nevyužiť ich potenciál? Takže zo začiatku sa všetci najeme do sýtosti a potom už zbierame do vedierok.
Z vedierok putujú na hlboké plechy a do elektrickej rúry sporáka, napájanej našou solárnou elektrárňou, aby sme z rúry nakoniec vybrali pečený jahodový lekvár. Keďže používame naozaj minimum cukru, dá sa považovať za zdravú lahôdku a spolu s kváskovým chlebom aj za zdravé jedlo v zimných mesiacoch.
Predtým sme ale museli naše jahody trochu vyplieť, pretože nám rastú spolu s pýrom, aby ten regeneratívnym spôsobom upravoval pôdu, ktorá tak lepšie zadržiava vodu a aj živiny, takže naše jahody nemusíme synteticky prihnojovať ani zavlažovať, ako niektorí susedia. Takže naša „produkcia“ je nie len lacnejšia, ale aj zdravšia a celkove ekonomickejšia aj ekologickejšia 🙂
Záhradníčenie nie je len hobby, pri ktorom treba minúť veľa peňazí, aby sme mali pocit, že sa bavíme…