Nechce sa mi rýľovať, spravím vyvýšený záhon

Nedávno nás v záhrade opäť navštívil môj bývalý kolega a dlhoročný priateľ, aby po dvoch rokoch zistil, čo máme v záhrade nové a aby sa inšpiroval. Zaujímali ho najmä rastliny a ovocné kríky, ktoré doteraz nepoznal, aby si rozšíril svoj pestovateľský záber a sortiment ovocia. Pozornosti neunikli ani vyvýšené záhony, na ktorých ešte stále rastú papriky, nedotknuté nedávnym prízemným mrazom, zamulčované slamou a bez jedinej burinky aj bez toho, že by sme ich boli tento rok alebo vlani okopali. Pozorne si ho obzrel, aby mohol u seba postaviť repliku, nechce sa mu už totiž zeleninu okopávať.




Každému, kto sa ponosuje na náročnosť práce pri pestovaní zeleniny a boľavý chrbát odporúčame návštevu našej záhrady, aby videl, ako sa dá pestovať zelenina bez bolesti. Niektorých sme aj presvedčili, aby odložili rýľ a motyku a nahradili ich dážďovkami pod pokrývkou zo slamy alebo sena. Aby miesto obrábania pôdy ju začali mulčovať a kyprenie nechali na pôdny život.

Dva vyvýšené záhony sú nespornou dominantou zeleninovej časti našej záhrady. Dovoľujú sadiť priesady aj oberať úrodu postojačky, bez zohýnania. Svojou výškou chránia pred prízemnými mrazíkmi a svojím zložením podporujú dlhšiu vegetáciu zeleniny. Ale to, čo chráni chrbát pred bolesťou z okopávania nie je ich výška, ale ich povrch. Nastieľanie. Trvalá vrstva slamy alebo sena chráni v zime pôdu a jej živočíchy pred zamrznutím aj pred prehriatím v lete, takže môžu pre nás pracovať nepretržite. Chránia vodu pred vyparením a korene rastlín pred nadmernou teplotou, takže menej polievame a rastliny využijú vodu efektívnejšie. Žiadna burina v záhonoch je len príjemným bonusom.

mulčované vyvýšené záhony

Lenže ak je vašou túžbou zbaviť sa nutnosti okopávania, aby vám nerástla medzi zeleninou burina ani ste nemali prísušok, kde sa cez kapiláry stráca voda z pôdy, vôbec nemusíte budovať vyvýšené záhony. Nepotrebujete zháňať drevo na rám ani do jeho základu. Nepotrebujete voziť hnoj a uskladňovať seno pod vrstvu kompostu.

Stačí, keď začnete mulčovať. Či už pokosený trávnik, z ktorého za pár týždňov pod vrstvou nástieľky sa stane záhon alebo na súčasné hriadky navozte hrubú vrstvu sena či slamy a na jar môžete vysádzať priesady.

Začať s permakultúrou je veľmi jednoduché a veľmi ľahké. Prečo sa o tom teda tak málo píše v magazínoch? Lebo sa na tom nedá zarobiť. Žiadny inzerent nezaplatí za reklamu v časopise, v ktorom propagujú nekupovanie rotavátorov, hnojív a postrekov, v ktorom učia ako nepoužívať rýľ a motyku a šetriť s vodou. V ktorom radia, ako si všetko urobíte sami lacno a bez námahy, ako sa zaobísť bez záhradkárskych obchodov. V ktorom by vám vysvetlili, že kupované vyvýšené záhony vlastne nefungujú a zelenina v nich živorí, lebo okopírovali vzhľad a zabudli na funkčnosť.


Ako bude reklama vypadať?
-
Trvala reklama tu len za 250 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup


Komentovať