Balkónové jahody v zime

balkónové jahody Obľúbenou odrodou jahôd, vhodnou na pestovanie na balkóne alebo terase bytu, sú takzvané mesačné jahody. Sú ideálne do črepníkov alebo truhlíkov a hoci ich plody sú relatívne malé, sú veľmi chutné a hlavne čerstvé. Veď si môžete kedykoľvek vyjsť na balkón a odtrhnúť si pár čerstvých a chutných plodov. A to dokonca aj v januári, ako Maruška z rozprávky. Neveríte?
 





Balkónové jahody končia s prvým prízemným mrazom, ktorý ich „zaštepí“ a je po nich. Po rastlinách aj po jahodách. Ale nie preto, že jahody by boli letničky! Takže ak ich zavčasu, pred prvými mrazmi, dáte z balkóna dovnútra miestnosti, tak ich môžete pestovať aj v zime a aj v zime z nich môžete zbierať úrodu!

mesačné jahody Stačí kvetináč či truhlík s jahodami dať na vnútorný parapet okna alebo na poličku pri okne, stačí, aby mali dostatok svetla. A jahody budú pekne rásť, ako keby sa ani nechumelilo.

Nezabudnite ich dostatočne polievať, pretože ak necháte jahody v byte, kde je ústredné kúrenie, môžu sa rýchlo vysušovať. Umiestniť ich môžete aj do chladnejších miestností, ako chodba alebo schodište v paneláku (ak vám ich nejaký dobrák neukradne – možno nie pre jahody, ale pre dobrý črepník), ale budú pomalšie rásť. Ak nepotrebujete v zime úrodu vlastných jahôd, tak tu môžu prežiť do ďalšej jari, kedy ich môžete dať priamo na balkón.

Ako opeľovať jahody

Jediný problém, ktorý môžete mať s jahodami vo vnútri bytu je ten, že sa k nim nedostanú včely, aby opelili ich kvety. A ako nás učili ako malé deti, keď nebudú včielky opeľovať kvety, nebudú plody. Takže musíme matku Prírodu počas zimy zastúpiť a vziať všetko do vlastných rúk.

Budete na to potrebovať malý šteteček. Či už z kozmetickej súpravy (čistý!) alebo detský na maľovanie vodovými farbami. Keď sa objavia na jahodách kvety, jemným štetcom zakrúžite dva tri krát vo vnútri kvetu a tým prenesiete peľ z tyčiniek na piestik. A je kvet opelený. Stačí už len pozorovať, ako sa vytvára malý plod a ako rastie a nakoniec dozrieva.

Týmto spôsobom nezabezpečíte úrodu na to, aby ste mohli vo februári variť doma jahodový lekvár. Ale pár čerstvých plodov určite získate a zároveň prezimujete vaše balkónové jahody do času, kedy ich môžete opäť vyložiť na balkón a tešiť sa z nich.


Ako bude reklama vypadať?
-
Trvala reklama tu len za 250 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup


Komentovať