To bola otázka, ktorá zaujímala aj nás. Samozrejme, že záleží od odrody a aj od veku a veľkosti stromu. Keďže my sme náš prvý gaštan zasadili v roku 2016, nemohli sme očakávať úrodu na vrecia. Ale že to naberie taký spád, to sme nečakali ani v tých najodvážnejších snoch. Úroda rastie doslova geometrickým radom. Veď posúďte sami, ako sa to zmenilo za tie roky. O prvej úrode gaštanov som písal v tomto článku.




Vlani mal stromček sedem rokov a rodil piaty rok, aj napriek úmornému suchu a horúčavám. Celkom na ňom bolo 206 plodov s celkovou hmotnosťou 3 kilogramy. Teda priemerná hmotnosť plodov bola 15 gramov. Zhruba trojnásobná oproti bežným gaštanom v okolí. Radosť čistiť a ešte väčšia ochutnávať!

Pretože konáre narástli do veľkých dĺžok a boli doslova obsypané plodmi, stromček podstúpil rez, aby konáre zmocneli. No vyviazaniu sme sa nevyhli ani tento rok, ktorý bol úplne iný. Do konca mája bolo chladno a daždivo, potom síce bolo sucho, ale nie horúčavy.

Stromom sa u nás skrátka darí a ani gaštan Volou nebol výnimkou. V októbri začali zrelé plody vypadávať z nažiek na zem, okolie stromčeka som pre istotu ohradil mobilným oplotkom, náš psík vie by nezbedný 😉 Každý deň sme popadané gaštany zbierali a nechali osušiť, potom ich varili. Niektoré sme rovno zjedli, iné poputovali do mrazničky.

Tento síce patril tento deň k najväčším, rozhodne však nebol osamotený v miske, čo bol taký veľký.

Kým v minulé roky sa sem tam objavil v nažke popri dvoch zrelých plodoch jeden hluchý, tenký a plochý, tento rok bolo oveľa viac takých, kde v nažke bol jeden vyvinutý gaštan a dva „plocháče“. Napriek tomu sme pozbierali celkom 362 plodov. Tento rok ich zvážené nemáme, ale ak by sme brali do úvahu ten priemerný 15 gramový, sme takmer na päť a pol kile. Prinajmenšom.

Súvisiace:  Solárna sušička v zime kúri

Volou je deklarovaný ako samoopelivý a odolný. V sade sme vysadili ešte niekoľko gaštanov, sú medzi nimi kupované odrody aj gaštany, ktoré vyklíčili v tráve a boli presadené na vhodnejšie miesto. Tie „domáce“ zrejme začnú rodiť neskoršie a tiež majú v miestnych podmienkach životnosť tak 15 rokov, ale ak sa nám podarí každý rok vysadiť zopár gaštanov, tak nás ani ich choroba trápiť nebude. Bude čo pod zub a aj do piecky na kúrenie.



Podobné príspevky

naše tekvicoviskonaše tekvicovisko
Koľko tekvíc sme mali tento rok?
Nikdy som tekvice nemal rád. Nemal som rád žiadne jedlo...
Čítať ďalej
kosenie lúkykosenie lúky
Prečo dedinčania kupujú sáčkové čaje ?
To som sa pýtal sám seba, keď som bol...
Čítať ďalej
Modely rakiet do záhrady nepatria
Každý, kto má záhradu, ju nemá len na nekonečnú...
Čítať ďalej
Hospoda-silnaHospoda-silna
Nová záhradná terasa
Budovanie našej novej záhrady je už v plnom...
Čítať ďalej
výpadokvýpadok
Výpadok
Ospravedlňujeme sa našim čitateľom, ktorí zaznamenali vo štvrtok 11....
Čítať ďalej
grillgrill
Grilovačka v záhrade
Zdá sa vám to ako pritiahnuté za vlasy v...
Čítať ďalej