Fascinujú ma televízne programy, v ktorých navrhujú a budujú záhrady na objednávku a na konci toho dajú rozpočet, koľko to stálo. V záhonoch samé letničky a rastliny bez osohu. Vzniká tak dojem, že záhrada predstavuje výdavky, nie len pri jej založení, ale aj pri jej údržbe a prevádzke. Že je to prepych, ktorý si niekto môže dovoliť. Pritom historická skúsenosť je úplne iná. Záhrada pri dome živila rodiny. A aj dnes môže byť záhrada miestom, ktoré dobre vyzerá a pritom rodinný rozpočet neruinuje, ale obohacuje.
Tag → sladké
Koľko pohárikov sme zavarili?
Túto otázku často dostávame od ľudí, ktorí majú svoju záhradu alebo zavárajú a konzervujú ovocie a zeleninu z toho, čo dostali od rodiny alebo výhodne nakúpili cez známych, prípadne na tržnici. Počet pohárov môže hovoriť nie len o tom, čo rodina cez zimu a na jar celkovo zje, ale aj o tom, aké veľké zásoby si robí na zimné mesiace. Ľudia veria, že si ukladajú na zimu vitamíny zo záhrady, ktoré nestihli skonzumovať čerstvé a že sa budú mať dobre. Že sa takto starajú aj o svoje zdravie.
Šípkový likér
Šípky sú ako rastlina považované za burinu, ktorá rastie na neudržiavaných plochách. Šípové ruže rastú na okrajoch rumovísk či lesíkov, v bežnej záhrade ich nenájdete. Pritom kvitnú krásnymi kvetmi a keď dozrievajú plody, červené šípky, sú skvelou pochúťkou nie len pre vtáčence, ale dokážu poslúžiť aj ľuďom. A nie len ako surovina na liečivý čaj, ktorý si pamätáme z detstva. My sme si doma zo šípok na záhrade pripravili aj nápoj pre dospelých, ktorý skvelo zahreje po návrate zo zimnej záhrady domov.
Sušenie ovocia z novej záhrady
Keď sme sa rozhodli vymeniť záhradu, bolo to veľké rozhodnutie. A jeho súčasťou bolo aj prijatie skutočnosti, že tento rok takmer nebudeme mať žiadne ovocie. V starej záhrade sme okrem kosenia trávy a oberania ovocia už nijakú starostlivosť stromom a kríkom nevenovali. A v novej záhrade ešte nemalo ovocie na čom narásť a dozrieť. No aj napriek tomu nejaké ovocie sme si v lete užili a dokonca sme aj nasušili. Dokonca aj dvomi spôsobmi. Ku klasickej elektrickej sušičke som pridal ešte jednu. Solárnu.
Ako pestovať reďkovky, ktoré nepália
Rozmýšľali ste niekedy, prečo sú červené reďkovky raz šťavnaté a sladké a inokedy zase štipľavé? Radi by ste dopestovali vždy len tie sladké a chcete sa vyhnúť tomu, aby vaše reďkovky štípali? Ako si vybrať správne semiačka v obchode alebo ako kúpiť na trhu len tie priesady, ktoré nebudú pri konzumácii štípať? Čo treba urobiť, aby reďkovky z vášho záhona nepálili?
Osám umelé sladidlo nechutí
Zatiaľ sú v záhradách len rozkvitnuté stromy a poletujú okolo nich len včely, ale keď dozreje sladké ovocie, začnú sa o to viac objavovať osy a sršne a budú sa chcieť dostať pod kožu sladkých plodov. Hrušky, broskyne či slivky sú tak silne poškodzované a začínajú hniť. Proti útokom maškrtného a bodavého hmyzu sa môžeme brániť aj inak, ako chemickým postrekom. Prírodný spôsob je nalákať ich na to, čo majú radi: na sladké.
Konzervácia ovocia sušením
Každý rok v záhradke iný, každý rok praje iným plodinám. U nás je to tentoraz rok sliviek. Slivky zarodili hádam ako ešte nikdy. A pretože nechodíme do záhradky každý deň, tak pod stromami je modro. Našťastie padajú na trávu, takže nie sú obité a nie sú ani červivé, takže sa dajú pozbierať. Spolu s tými obratými zo stromu je to zakaždým za veľké vedro. Ale čo s nimi?
Nechajte niečo osám
Sladké dozrievajúce ovocie na stromoch v záhrade láka zahryznúť sa do šťavnatého plodu a vychutnať si jeho chuť a vôňu. Škoda len, že rovnaké chute okrem záhradkára a jeho rodiny majú aj osy a sršne. A tak až pričasto nájdeme broskyne, marhule či žlté hrušky nahryznuté práve týmto hmyzom. Záhradkári inštinktívne tieto poškodené plody zo stromov odstraňujú, aby ich sladká vôňa nelákala k opakovanej návšteve.
Človek má až príliš často tendenciu so všetkým, čo sa mu nepáči a čo mu nevyhovuje, bojovať. Vynakladať veľa úsilia na dosiahnutie takmer nedosiahnuteľného cieľa. A pritom niekedy len stačí využiť slabosť „nepriateľa“ vo svoj prospech a nechať ho jednoducho tak.
Osy v záhrade
Pomaly sa blíži obdobie, kedy dozrieva ovocie v záhrade a zelené plody sa menia do žlta a červena a dostávajú sladkú chuť. A chuť na ne dostávajú nie len deti, ale aj osy. A osy v záhrade môžu ohroziť malé deti, ktoré si ch pri svojom šantení nemusia včas všimnúť, a tiež mám ničia výsledky nášho snaženia v záhrade. Plody marhúľ alebo broskýň či sliviek, načaté osami, potom rýchlo podliehajú skaze.
Ako uchrániť našu úrodu a nemusieť siahnuť po postrekoch, ktoré by zároveň znížili kvalitu ovocia na stromoch? Ako sa vyvarovať použitiu sprejov proti hmyzu? Opäť použijeme ekologický spôsob a využijeme odpad okolo nás, PET fľaše.