Studený máj – v stodole raj. Starý rodičia by mali radosť. Tento máj nie je príliš horúci a posledné dni viac prší, ako slnko svieti. Čo je na jednej strane dobre, lebo nemusím byť celé dni vonku a môžem sedieť pri počítači a pozerať si internetové stránky. A tiež všetko, čo sme na záhradke zasadili, pravidelne a intenzívne zavlažované priamo z neba. A nie len to.
Čo je to nemecká kopa?
Pri pestovaní zeleniny v malých záhradkách často narážame na dva problémy. Prvým je ten, ako čo najefektívnejšie využiť plochu záhrady k čo najväčším výnosom zeleniny. A druhým, ako čo najefektívnejšie zlikvidovať odpad, ktorý nám v záhrade vzniká. Či už sa jedná o rôzne vňate a zvyšky zeleniny po zozbieraní úrody alebo o konáre, ktoré sme zrezali z ovocných stromov.
Ak slovo „zlikvidovať“ nahradíme slovom „zrecyklovať“, tak potom sme už blízko k riešeniu oboch problémov. A namiesto využitia plochy hľadajme využitie priestoru a máme pred sebou odpoveď: Nemeckú kopu
Prvý májový prízemný mráz
Na túto a nasledujúcu noc boli na Slovensku v rámci predpovede počasia hlásené teploty okolo nuly. Čo môže na mnohých miestach znamenať aj prízemný mráz. Najmä v dolinách. Teda po pár naozaj teplých jarných dňoch, kedy vyrašili zasiate rastlinky zo zeme a kedy sme presadili priesady paprík a paradajok do záhrady, riadnu pohromu. Neostali pred touto hrozbou uchránené ani balkónové jahody či kvety v truhlíkoch. Tak ako ste dopadli túto noc vy? Bol u vás mráz a ako to zvládli tie vaše papriky či petúnie?
Osám umelé sladidlo nechutí
Zatiaľ sú v záhradách len rozkvitnuté stromy a poletujú okolo nich len včely, ale keď dozreje sladké ovocie, začnú sa o to viac objavovať osy a sršne a budú sa chcieť dostať pod kožu sladkých plodov. Hrušky, broskyne či slivky sú tak silne poškodzované a začínajú hniť. Proti útokom maškrtného a bodavého hmyzu sa môžeme brániť aj inak, ako chemickým postrekom. Prírodný spôsob je nalákať ich na to, čo majú radi: na sladké.
Skontrolujte si svoje náradie a vybavenie
Jar je obdobím intenzívnych prác na záhradkách. Po jesennej pauze sa záhradkári opäť púšťajú do práce a využívajú každú voľnú chvíľu, kedy je pekné počasie. A tí zamestnaní každý víkend. Než si však naplánujete, čo všetko v záhradke stihnete, mali by ste skontrolovať, v akom stave máte svoje záhradné náradie a vybavenie. A to ešte skôr, ako nastúpite na víkendové „nútené práce“. Aby sa vám nestalo, že časť plánovaných prác nestihnete. Jednoducho pre zlý stav vášho záhradníckeho vybavenia po zimnej prestávke.
Štrkové kompostovisko
Občas si rád pozriem vo vysielaní Slovenskej televízie program Hurá do záhrady. Zaujíma ma, čo nové pripravili, pozriem si nejakú inšpiráciu a čo nové v záhradkárskych predajniach. No čo chalani predviedli v tomto pokračovaní programu na verejnoprávnej televízii, ma dožralo.
Permakultúra – praktický kurz
Počuli ste už pojem „Permakultúra“? Zaujímate sa o trvale udržateľný spôsob pestovania plodín v záhrade? Chceli by ste si postaviť vyvýšený záhon? Tak práve pre vás je pripravený kurz, ktorého sa môžete zúčastniť v dňoch 4. až 6. apríla v obci Hrušov neďaleko mesta Šahy, v okrese Veľký Krtíš.
Hrušky toho roku nebudú
Príroda okolo nás sa prebúdza a každý záhradkár už netrpezlivo pozoruje, čo sa deje v jeho ovocnom a zeleninovom kráľovstve. Hoci na priesady je ešte priskoro, stromy a vinič si už pýtajú našu pozornosť. Mierne počasie dovolilo postrihať všetko hrozno a založiť tak novú úrodu. Keď sa ale pozerám na ovocné stromy, dôvodov na radosť veľa nemám. V halúzkach už pekne prúdi miazga, objavujú sa púčky budúcich listov a tiež aj kvetné púčky dávajú o sebe znať. Na všetkých stromoch v našej záhrade, okrem hrušiek.
Pestovanie orchideí v byte
Orchidey, donedávna známe výhradne ako rezané kvety sa objavili vo väčšom množstve už aj ako kvety črepníkové. Ich úspešné pestovanie v byte má niekoľko podmienok, na ktoré vás chceme upozorniť.
Zleniveli nám dedinčania?
Túto otázku som si kládol počas nedávneho nákupu v jedenom hypermarkete. Som mestský človek, a hoci pestujeme v malej záhradke za mestom aj na balkóne okrem kvetov aj zeleninu a ovocie či bylinky, veľa produktov sme nútení kupovať v obchodoch. Poznáme zloženie mnohých takto predávaných a priemyselne pestovaných produktov, preto venujeme čas čítaniu zloženia nového tovaru veľkú pozornosť. A závidíme dedinčanom, ktorí si môžu pri rodinnom dome v záhradke dopestovať svoju zeleninu a ovocie, ktorá je nie len lacnejšia, ako tá predávaná, ale najmä oveľa, oveľa zdravšia.